Back to top

"Vår vision är att bygga och fostra hockeyspelare"

Hockey och Huddinge kommun förknippas allt som oftast med Huddinge IK – klubben som nosade på Elitserien på 1990-talet – men det finns fler klubbar som framgångsrikt bedriver verksamhet i kommunen.
Flemingsbergs IK – i folkmun ”Flempan” – är en sådan.
– Statusen i klubben är bra. Sportsligt så har vi full stege på ungdomssidan, ett junior- och ett seniorlag och ekonomiskt mår vi också bra, säger Fredrik Strandfeldt som är sportchef och tränare i klubben.

I Flemingsberg – med ca 17 500 invånare – så hittar man högskolor och universitet. Men här finns också hockeyklubben Flemingsbergs IK. Klubben bildades som en ren ungdomsklubb hösten 2004 sedan föregångaren Flemingsbergs IF gått i konkurs.

Flemingsbergs IF hade också en stark ungdomsverksamhet men vidlyftiga planer på att få representationslaget uppåt i seriepyramiden tog knäcken på ekonomin.

I nuvarande Flemingsbergs IK är det en helt annan vision som gäller.

– Vår vision är att fostra och bygga hockeyspelare genom bra verksamhet under ledning av bra tränare, säger klubbens sportchef Fredrik Strandfeldt och fortsätter:

– För att vara en klubb i Stockholm så tränar vi mycket och det har inneburit att de som vill träna och spela mycket hockey söker sig till oss. Det är så vi vill vara, vi vill göra det på riktigt samtidigt som självklart glädjen och gemenskapen finns där.

 

I Flemingsbergs IK – eller ”Flempan” som man kallas i folkmun så finns det årskullar hela vägen på ungdomssidan. Från de yngsta i Tre Kronors hockey upp till U16.

– Att vi har den stegen är vi stolta över. Sedan så har vi ett tapp efter U16 när spelare söker sig till NIU. Vi har en vision om att vi ska kunna starta ett lokalt hockeygymnasium och kanske även profilklasser för de som går i högstadiet. Men samtidigt så accepterar vi också vår nuvarande roll att vi är en bra plantskola, säger Strandfeldt som för övrigt förutom sportchef också är tränare i klubben.

– Exempelvis så har jag tränat Mina Waxin under fyra-fem säsonger och jag är glad över att det har gått så bra för henne. Jag förstod tidigt att hon hade alla möjligheter att ta sig till högsta nivån i landet som hon nu har gjort. Det som kanske särskiljer henne från andra tjejer är att hon har fantastiskt fina händer och mycket bra speluppfattning.

 

Flemingsbergs IK:s representationslag håller till i Hockeytvåan och man gör det med spelare som många av dem har fostrats i klubben.

– I vårt representationslag finns det nu många spelare som kommit tillbaka till klubben. De lämnade efter U16 för att gå NIU. Men sedan är det ju så att alla inte kan ta sig vidare in i seniorverksamhet på högre nivå. Många som den dörren stängts för väljer istället att satsa på en civil karriär men kärleken till sporten har de kvar och att de då återvänder till oss är hur kul som helst, säger Strandfeldt.

Siktar ni uppåt i seriepyramiden?

– Just här och nu så är spel i Hockeytvåan en bra nivå för oss. Men vi får se vad som händer i framtiden. Lyckas vi få snurr på vår juniorverksamhet så kanske vi en dag är mogen för att ta nästa kliv med vårt representationslag. En sak är i alla fall säker och det är att vi aldrig kommer att äventyra klubbens ekonomi i fall vi skulle sikta på att ta nästa steg.

Hur mår ni ekonomiskt?

– Vi mår bra.

 

Artikeln publicerades i Tidningen Hockey (Svenska Ishockeyförbundets officiella tidning) 7-2019.

Share this
SHL, HockeyAllsvenskan, SDHL, Övrigt nationellt, Hockeyettan, Övrigt nationellt

Pengaregn när ungdomshockeyn får 5,8 miljoner kronor

I samband med årets utbetalning av Gräsroten tilldelas ungdomshockeyn 5 838 537 kronor. Totalt har 149 260 supportrar fördelat pengarna på 375 föreningar i landet. Den förening som får mest är AIK...

AIK, SDHL

Jag & Mitt hockeyliv – Erica Udén Johansson

Erica Udén Johansson har spelat fem VM- och tre OS-turneringar.
Men aldrig lyckats nå sin stora dröm – att vinna en internationell mästerskapsmedalj.
– Det är det värsta jag varit med...

SHL, Djurgården

Axelsson åter i Djurgården

Han var poängkung för Djurgården i SM-slutspelet 2019.
Nu är Dick Axelsson tillbaka i klubben.

Hockeyettan, Forshaga

Forshaga IF är på bred frammarsch

I Värmland hittar man Forshaga IF.
En förening som förutom hockey- och skridskoskola har sex ungdomslag, två juniorlag, samt ett representationslag i Hockeyettan.
– Vi mår ganska bra...

Dagens matcher

Games By Date 2019-11-21
Group / Time Game Result Venue
SHL
19:00 Örebro HK - Linköping HC Behrn Arena
19:00 Luleå HF - Brynäs IF Coop Norrbotten Arena
19:00 IF Malmö Redhawks - Växjö Lakers HC Malmö Arena
19:00 Frölunda HC - Leksands IF Scandinavium
19:00 HV 71 - Djurgårdens IF Kinnarps Arena
19:00 Rögle BK - Färjestad BK Catena Arena
19:00 IK Oskarshamn - Skellefteå AIK Be-Ge Hockey Center

Tidningen HOCKEY.SE är den förlängda armen till Tidningen HOCKEY.

Tidningen HOCKEY.SE produceras precis som Tidningen HOCKEY av Ågrenshuset. Kontakt pren@agrenshuset.se

Ågrenshuset är ett helserviceföretag inom kommunikation och marknadsföring av alla slag. Vi hjälper våra kunder att synas på ett sätt som göra att de når sina mål. Vi behovsanpassar och levererar just de produkter och tjänster som ger rätt stöd beroende på varje unikt behov.