Back to top

Talangen Lindström tar en dag i taget

Det började i Östervåla IF och sedan fortsatte resan i Almtuna IS, först i juniorverksamheten och sedan i HockeyAllsvenskan.
Nu väntar SHL och Frölunda och därefter kanske det är dags för NHL och Detroit Red Wings för backtalangen Gustav Lindström.
– Visst drömmer man om spel i NHL. Men jag tar en dag i taget och gör mitt bästa. Nu är allt fokus på SHL-debuten med Frölunda, säger Gustav Lindström som nu kliver in i seniorkostymen i Frölunda på lån från Detroit Red Wings vilka han skrev kontrakt med i maj.

Gustav Lindström.
Gustav Lindström.

En dryg månad efter SHL-premiären fyller Gustav Lindström 20 år. Han är fostrad i Östervåla IF och via Almtuna IS står han nu redo för att debutera i SHL med Frölunda.

– Det känns inspirerande och är någonting jag ser fram emot. Det blir ytterligare ett snäpp upp efter åren i HockeyAllsvenskan och Almtuna. Målsättningen nu är att ta en ordinarie backplats i Frölunda. Det är lite på samma sätt som när jag kom upp som junior i Almtuna och HockeyAllsvenskan. Men jag känner att jag är mer redo nu. Jag vet vad som gäller, vilka krav som det handlar om, säger Lindström som vid NHL-draften 2017 gick i andra rundan, totalt som spelare nummer 38, när Detroit Red Wings valde honom.

 

Men det var i Östervåla IF som allting startade för Lindström och det är med välbehag som han minns tillbaka på den tiden:

– Först och främst vill jag säga att Östervåla som ort men också idrottsförening betyder mycket för mig. Jag började spela hockey vid sex-sju års ålder och spelade sedan i samma ungdomslag tills jag var 13 år. Det var då jag fick chansen i Östervålas A-lag.

Vilka är dina främsta minnen från ungdomsåren?

– Jag kommer ihåg att de jag spelade tillsammans med i hockeylaget gick jag också i samma skolklass med. När skolan var slut så drog man till ishallen för friåkning. Hade man inte med sig mat så käkade man pannkakor från caféterian. Man spenderade massor av tid i ishallen. Jag hade också kompisar som hade nyckeln till ishallen eftersom deras pappor var ismakare. Det gjorde ju att man kunde ta ytterligare någon sväng till ishallen.

Låter som en härlig tid?

– Definitivt! Framför allt är det någonting man så här i efterhand ser tillbaka på.

 

Lindström kom alltså upp i Östervålas A-lag redan som 13-åring och det var inte något snack om att han var en talang av stora mått. Han är född 1998 men spelade TV-pucken med de som var födda 1997 innan han spelade med sin egen årskull. Men faktum är att han vid den perioden var som han själv uttrycker det "typ lite less på hockeyn".

– Så var det faktiskt. Men han som var tränare i TV-pucken hade också hand om Almtunas J18-lag och han fick mig att ta klivet över till dem. Jag gick inte ishockeygymnasium utan där och då räckte det med fys och is för mig på kvällstid. Samtidigt gick jag elprogrammet i skolan. Men under andra året på gymnasiet så fick jag chansen att träna med Almtunas A-lag och eftersom de tränade på dagtid så fick jag göra ett val. Jag gjorde klart de primära sakerna på elprogrammet innan jag avslutade mina studier och gick in helhjärtat för hockeyn, berättar Lindström.

 

Efter två säsonger i HockeyAllsvenskan med Almtuna, draft och kontraktsskrivande med Detroit Red Wings, väntar nu ett nytt kapitel i Lindströms hockeyliv: SHL-spel med Frölunda.

Vad skulle du säga är dina styrkor?

– Spelsinnet. Är också bra med klubban. Passningsspelet är bra och jag har ett hyfsat skott. Är hård och rejäl i närkampsspelet, stark vid sargerna.

Främsta förbättringsområden?

– Framför allt vill jag bli bättre i skridskoåkningen. Jag vill bli rörligare men också snabbare både framåt och bakåt, samt i sidled. Just detta är en av anledningarna till att jag valt spel i Frölunda. Det är en riktigt bra klubb men de är också bra på att utveckla spelare individuellt. Man får jobba på enskilda detaljer och det är lika bra som värdefullt.

 

Lindströms utveckling och framfart i rinken har också gett moderklubben Östervåla IF ekonomiska medel. Östervåla IF har fått pengar för Lindströms övergång från Almtuna till Frölunda och kanske det kommer mera i framtiden om och när det är dags för spel på andra sidan Atlanten.

– Det är kul att moderklubben får pengar. Alla pengar är bra och värdefulla, säger Lindström och fortsätter så här om vad han tror om Frölundas möjligheter säsongen 2018/19:

– Tycker att det är ett intressant lag. Det är många unga spelare i kombination med äldre och mer erfarna, det finns kärnspelare. Sedan finns det också spets som exempelvis Ryan Lasch men framför allt skulle jag vilja säga att det finns en stark bredd. Jag tror vi har alla möjligheter att gå långt den här säsongen.

 

Gå långt har också Gustav Lindström möjligheten att göra när det gäller hans egen karriär. I maj skrev han treårskontrakt med Detroit Red Wings och drömmen och målsättningen är att en dag ta klivet till NHL.

– Det är självklart vad man siktar på. Men vi får se vad som händer. Jag vet inte hur lång tid det kommer att ta. Jag tar en dag i taget och fokuserar på att göra mitt bästa hela tiden, säger Lindström.

Hur ser kontakten ut med Detroit Red Wings?

– Jag har kontakt med Shawn Horcoff. Han är spelarutvecklingsansvarig i Detroit Red Wings. Vi pratar ungefär ett par gånger varje månad. Sedan kommer det också över representanter från dem emellanåt.

 

Artikeln publicerades i Tidningen Hockey (Svenska Ishockeyförbundets officiella tidning) 7-2018.

 

Share this
SHL, Brynäs, Skellefteå

Jensen klar för Skellefteå

Jesper Jensen har spenderat de senaste tre säsongerna i Brynäs. Nu står det klart centern ansluter till Skellefteå AIK för resterande delen av denna säsong.

SHL, Frölunda, Timrå

Byter spelare med varandra

Westerlund till Timrå - Printz till Frölunda. Där har ni en bytesaffär i SHL.

Övrigt nationellt

Lars-Göran Nilsson är invald i svensk ishockeys Hockey Hall of Fame

Det är med stor glädje som Svenska Ishockeyförbundet väljer in legendaren Lars-Göran Nilsson i svensk ishockeys Hockey Hall of Fame. Han blev invald av invalskommittén.

HockeyAllsvenskan

Guldgallret 2019: Årets främsta junior prisas

Det är återigen dags för Guldgallret - priset som går till HockeyAllsvenskans bästa junior.

Dagens matcher

Games By Date 2019-01-23
Group / Time Game Result Venue
SDHL
15:30 Djurgårdens IF - Luleå HF Hovet, Johanneshov
SHL
19:00 Örebro HK - Växjö Lakers HC Behrn Arena
19:00 Färjestad BK - Rögle BK Löfbergs Arena
HockeyAllsvenskan
19:00 Västerås IK - BIK Karlskoga ABB Arena Nord
19:00 Södertälje SK - AIK Scaniarinken
19:00 IK Oskarshamn - Almtuna IS Be-Ge Hockey Center
19:00 Västerviks IK - Tingsryds AIF Plivit Trade hallen
19:00 MODO Hockey - Karlskrona HK Fjällräven Center
19:00 HC Vita Hästen - Leksands IF Himmelstalundshallen
19:00 IK Pantern - IF Björklöven Malmö Isstadion
AllEttan Norra
19:00 Hudiksvalls HC - Vännäs HC Glysishallen
19:00 Köping HC - Väsby IK HK Köpings Ishall
19:00 Östersunds IK - Piteå HC Östersund Arena Hall A
19:00 Borlänge HF - Enköpings SK HK Borlänge Ishall
HockeyEttan Norra vår
19:00 Kiruna IF - Tegs SK Hockey Lombiahallen
19:00 SK Lejon - Örnsköldsvik HF Skellefteå Kraft Arena
HockeyEttan Östra vår
19:00 Sollentuna HC - IF Vallentuna BK SVEAB Arena
J18 Allsvenskan Norra
19:00 Mora IK - Leksands IF Jalas Arena
SDHL
19:10 AIK - Linköping HC Ulriksdals IP Hall 3
AllEttan Södra
19:00 Grums IK - Kristianstads IK Billerudhallen
19:00 IF Troja/Ljungby - Visby/Roma HK Ljungby Arena A-hallen
19:00 Mariestad BoIS HC - Kallinge-Ronneby IF Mariehus Arena
19:00 Tranås AIF - Huddinge IK Stiga Arena
19:00 Vimmerby HC - Hanhals IF Vimmerby Ishall
HockeyEttan Södra vår
19:00 Helsingborgs HC - HC Dalen Olympiarinken A-Hall
19:00 Nybro Vikings IF - Tyringe SoSS Liljas Arena
19:00 Halmstad HF - Kalmar HC Halmstad Arena
HockeyEttan Västra vår
19:00 Surahammars IF - Forshaga IF Surahallen
19:00 Lindlövens IF - Kumla HC Lindehov
HockeyEttan Östra vår
19:00 Segeltorps IF - Hanvikens SK Segeltorpshallen
19:00 Nyköpings HF Ungdom - Trångsunds IF Stora Hallen

Tidningen HOCKEY.SE är den förlängda armen till Tidningen HOCKEY.

Tidningen HOCKEY.SE produceras precis som Tidningen HOCKEY av Ågrenshuset. Kontakt hockey@agrenshuset.se

Ågrenshuset är ett helserviceföretag inom kommunikation och marknadsföring av alla slag. Vi hjälper våra kunder att synas på ett sätt som göra att de når sina mål. Vi behovsanpassar och levererar just de produkter och tjänster som ger rätt stöd beroende på varje unikt behov.