Back to top

Sunderby SK är stolta över sin verksamhet

I Luleå finns det förutom flaggskeppet Luleå Hockey ytterligare tre klubbar som bedriver hockeyverksamhet.
En av dem är Sunderby Sportklubb från stadsdelen Södra Sunderbyn.
En klubb som har bra snurr på sin ungdomsverksamhet.
– Vi ligger stabilt på strax under 300 utövare vilket faktiskt gör oss till en av Norrbottens större hockeyklubbar, säger Fredrik Rönnbäck, styrelseledamot i klubben som förutom hockey även har ytterligare fem idrotter i sin repertoar.

Match
Match

Tänker man hockey och Luleå så tänker man nog först och främst på Luleå Hockey, klubben som tillhör toppen av svenskt elitskikt. Men det finns fler klubbar i staden Luleå. Det är också hemvist för Brooklyn Tigers, Antnäs BK och Sunderby SK.

Det är om den sistnämnda klubben som den här artikeln handlar om. En klubb som bildades 1927 och som 34 år senare för första gången hade hockey i sin verksamhet.

– Tittar man på vår nuvarande status så tycker jag att den är väldigt stabil. Får jag säga det själv så har vi en jättebra verksamhet. Vi har ett väl fungerande sportråd som hanterar allting på ett bra sätt. Vi har en bred styrelse. Vi har ett engagemang och driv som sprider positiva känslor och vi har välutbildade ledare, säger Fredrik Rönnbäck.

 

När man hör Rönnbäck berätta om det som händer och sker i klubben så märks det verkligen att det är en positiv känsla. Ekonomiskt så jobbar Sunderby SK också efter en struktur som gör att det finns en framtidstro.

– I princip kan man säga att det handlar om att varje lag i föreningen ska bära sin egen ekonomi. Så är det i hela Sunderby SK och dess verksamhetsområden, säger Rönnbäck.

Sunderby SK:s A-lag spelar på den här sidan nyåret i division 2 efter att man under hösten slutat tvåa i division 3.

– Tittar man på vårt A-lag så består det till största del av spelare som kommit tillbaka till hockeyn efter en tids uppehåll. Vi har inte någon ambition att avancera ytterligare i seriesystemet, ambitionen finns inte och inte heller har vi ekonomi för det. Vi är inte en elitsatsande klubb på det sättet. Vill man spela högre upp i seriesystemet så har vi Boden och Piteå i närområdet, säger Rönnbäck.

 

Att verka på samma ort som en storklubb som Luleå Hockey har både sina för- och nackdelar för Sunderby SK.

– En fördel är att de som startar i våra yngsta lag har Luleå Hockey som sina idoler och favoriter och då kommer också drömmen och målsättningen för dem att en dag själva ta sig dit. Som det fungerar nu i den här kommunen så har Luleå Hockey uttagning när man blir äldsta ungdomslag – U16. Det innebär på sitt sätt att en drivkraft och en strävan för oss och även andra klubbar i kommunen blir att försöka utbilda spelare så bra att Luleå Hockey är intresserade av dem när det är dags. Tycker också att vi har ett riktigt bra samarbete mellan klubbarna och det betyder mycket, säger Rönnbäck och fortsätter så här kring det som kan upplevas som en nackdel med en storklubb i närhet:

– Man märker emellanåt att det bygger upp en viss stress såtillvida att många vill till storklubben så tidigt som möjligt. Det är en nackdel. I och med att vi har ett väl fungerande samarbete så får vi tips och hjälp från Luleå Hockey hur vi tillsammans ska träna för att utbilda spelarna på bästa möjliga sätt.

 

När det gäller tjejverksamhet så har Sunderby SK haft förhoppningen om att kunna dra igång rena tjejlag. Men dit har man inte lyckats komma – och som det ser ut nu är det inte heller aktuellt.

– Under ett antal år så har vi haft en handfull tjejer i våra yngsta ungdomslag, upp till tio år skulle man kunna säga. Men vi har aldrig haft tillräckligt många för att de ska kunna få ihop ett eget lag. Istället har det blivit att vi försökt slussa dem vidare till Luleå Hockey som bedriver en bra tjejverksamhet, och det arbetssättet är det bästa i alla fall för stunden, säger Rönnbäck.

 

FAKTA SUNDERBY SK

• 1927 bildades klubben som bedriver verksamhet inom fotboll, basket, ishockey, längdskidåkning, innebandy och gymnastik. Hockeysektionen tillkom 1961 men lades ner redan efter första året. Den har senare återuppstått och idag bedrivs en omfattande ungdomsverksamhet. Säsongen 2005/06 gick Sunderby SK upp i Division 1, med den förre elitspelaren Osmo Soutokorva i truppen. Lagets plats övertogs där av Luleå Rebels som sedermera gick i konkurs.

• Hemmaplan för klubben är Sunderby Ishall. Sunderby Ishall byggdes under 2002 med ideella krafter där man tidigare hade en uterink. 

• Nuvarande SHL-spelaren Carl Mattsson och tidigare SHL-spelaren Robin Olsson är de två mest framgångsrika spelarna som startat sina respektive karriärer i Sunderby SK. Niklas Pallin och Jim Karlsson är ytterligare spelare från Sunderby SK som nått spel i SHL.

• Klubbens representationslag inledde säsongen i Hockeytrean Norrbotten. En andraplats i grundserien innebar efter nyår spel i Hockeytvåan Norra A Fortsättningsserie. J18 spelar i Division 1AB Norra. I övrigt har klubben åtta ungdomslag, samt två årgångar hockeyskola.

 

Artikeln publicerades i Tidningen Hockey (Svenska Ishockeyförbundets officiella tidning) 1-2019.

Share this
SHL, Djurgården

Guldhjälmen till Josefson

Djurgårdens lagkapten Jacob Josefson har av spelarna i SHL röstats fram som mottagare av utmärkelsen Guldhjälmen, som den mest värdefulle spelaren i ligan.
¬– Det här värderar jag väldigt...

Landslag, Junior/Ungdom

SVT sänder U18-VM

I april spelas U18-VM på hemmaplan i Sverige i Örnsköldsvik och Umeå. Det står nu klart att SVT kommer att sända Sveriges matcher i JVM-turneringen, som pågår 18-28 april.

SHL, Växjö

Jag & Mitt hockeyliv – Daniel Rahimi

Han är född i Sverige men har dubbla medborgarskap eftersom han också innehar ett iranskt pass.
Han har tagit VM-brons med Tre Kronor och för ganska snart ett år sedan kunde han också skriva...

Ungdom, Övrigt nationellt

Stipendier i samband med Stålbucklan

I februari avgjordes den sista upplagan av Stålbucklan. År 2012 anordnades den första Stålbucklan i Svenska Ishockeyförbundets regi efter att Jernkontoret initierat turneringen.

Dagens matcher

Games By Date 2019-03-20
Group / Time Game Result Venue
SM-slutspel Damer
18:00 Luleå HF - Linköping HC Coop Norrbotten Arena
Kvalserie Södra till HockeyEttan
19:00 Vänersborgs HC - Grästorps IK Brätte Ishall
Kvalserie Västra till HockeyEttan
19:00 Hallstahammars HK - Fagersta AIK Hallsta Arena
19:00 Strömsbro IF - Surahammars IF Testebo Arena
19:00 IFK Munkfors - IFK Arboga IK Munkfors Arena
Kvalserie Östra till HockeyEttan
19:00 Eskilstuna Linden Hockey - Trångsunds IF Smehallen
J20 SM-slutspel
19:00 Brynäs IF - Djurgårdens IF Gavlerinken Arena
Play Off till J20 SuperElit
19:00 IF Björklöven - BIK Karlskoga A3 Arena
J18 SM-slutspel
19:00 Almtuna IS - Linköping HC Gränbyhallen
J20 SM-slutspel
19:25 IF Malmö Redhawks - Frölunda HC Malmö Isstadion
19:30 Rögle BK - Örebro HK Lindab Arena
Play Off till J20 SuperElit
19:30 Halmstad HF - Huddinge IK Halmstad Arena
Kvalserie Östra till HockeyEttan
19:55 Nacka HK - Viggbyholms IK Nacka Ishall
HA Slutspelsserien
19:00 Leksands IF - MODO Hockey Tegera Arena
19:00 Västerviks IK - BIK Karlskoga Plivit Trade hallen
19:00 Västerås IK - Karlskrona HK ABB Arena Nord
J20 SM-slutspel
19:00 Södertälje SK - HV 71 Scaniarinken
19:00 MODO Hockey - Luleå HF Fjällräven Center
19:00 Karlskrona HK - Växjö Lakers HC NKT-Arena Karlskrona
19:00 Färjestad BK - Linköping HC Löfbergs Arena
19:00 AIK - Leksands IF Ulriksdals IP Hall 3
Kvalserie Östra till HockeyEttan
19:00 Hanvikens SK - Wings HC Arlanda Tyresö Ishall
Kvalserie Södra till HockeyEttan
19:00 Borås HC - Helsingborgs HC Borås Ishall

Tidningen HOCKEY.SE är den förlängda armen till Tidningen HOCKEY.

Tidningen HOCKEY.SE produceras precis som Tidningen HOCKEY av Ågrenshuset. Kontakt pren@agrenshuset.se

Ågrenshuset är ett helserviceföretag inom kommunikation och marknadsföring av alla slag. Vi hjälper våra kunder att synas på ett sätt som göra att de når sina mål. Vi behovsanpassar och levererar just de produkter och tjänster som ger rätt stöd beroende på varje unikt behov.