Back to top

SHL-klubbarna avstår 10% av NHL-avtalets ersättning till förmån för underliggande föreningar

NHL ersätter varje år svensk ishockey för de talanger som skriver ett NHL avtal. När säsongens ersättning betalas ut får underliggande föreningar en större ersättning då SHL-klubbarna skänker 10% av deras berättigade NHL-ersättning till förmån för klubbarna i underliggande serier.

- Vi tycker detta är en bra satsning som bidrar till fortsatt talangutveckling runtom i landet och därmed svensk hockey i stort, kommenterar Malmö Redhawks VD/sportchef Patrik Sylvegård.

Under flertalet år har svensk ishockey fostrat ett stort antal talanger som skrivit NHL-avtal. När dessa talanger skriver ett ingångsavtal med NHL ersätter den nordamerikanska ligan svensk ishockey för att de fostrat dessa spelare. Ersättningen från NHL varierar beroende av antalet nationella spelare som skriver NHL-kontrakt men ersättningsnivån ligger normalt mellan 250 000-280 000 USD/spelare.

Årets NHL ersättning, och SHL klubbarnas beslut att avstå 10% av deras berättigade ersättning i förmån till underliggande föreningar, innebär att drygt 6 miljoner kommer att fördelas från SHL-klubbarna till olika områden inom svensk ishockey.

Omkring 2 miljoner av dessa går till klubbarna i Hockeyettan samt att varje moderklubb till NHL-spelare som skrivit avtal ersätts med drygt 100 000 kronor. Hockeyallsvenskan ersätts via separat avtal med NHL. Även SDHL får miljonbidrag från de 10% som SHL-klubbarna avstår i det nya avtalet. Dessutom kommer varje SHL klubb göra regionala satsningar för att främja talangutvecklingen i området, beloppen till detta beror på summan av respektive SHL-klubbs NHL-ersättning.

- Totalt rör det sig alltså om drygt 6 miljoner kronor. Våra klubbar är helt överens om att föra ner ytterligare medel i systemet och tillsammans med ordinarie utbildningsersättning från SHL till underliggande klubbar blir detta ett extra tillskott till framförallt föreningar i Hockeyettan och nedåt, avslutar SHL:s vice VD/sportchef Johan Hemlin.   

Share this
SHL, HockeyAllsvenskan, SDHL, Övrigt nationellt, Hockeyettan, Övrigt nationellt

Pengaregn när ungdomshockeyn får 5,8 miljoner kronor

I samband med årets utbetalning av Gräsroten tilldelas ungdomshockeyn 5 838 537 kronor. Totalt har 149 260 supportrar fördelat pengarna på 375 föreningar i landet. Den förening som får mest är AIK...

AIK, SDHL

Jag & Mitt hockeyliv – Erica Udén Johansson

Erica Udén Johansson har spelat fem VM- och tre OS-turneringar.
Men aldrig lyckats nå sin stora dröm – att vinna en internationell mästerskapsmedalj.
– Det är det värsta jag varit med...

SHL, Djurgården

Axelsson åter i Djurgården

Han var poängkung för Djurgården i SM-slutspelet 2019.
Nu är Dick Axelsson tillbaka i klubben.

Hockeyettan, Forshaga

Forshaga IF är på bred frammarsch

I Värmland hittar man Forshaga IF.
En förening som förutom hockey- och skridskoskola har sex ungdomslag, två juniorlag, samt ett representationslag i Hockeyettan.
– Vi mår ganska bra...

Dagens matcher

Games By Date 2019-11-21
Group / Time Game Result Venue
SHL
19:00 Örebro HK - Linköping HC Behrn Arena
19:00 Luleå HF - Brynäs IF Coop Norrbotten Arena
19:00 IF Malmö Redhawks - Växjö Lakers HC Malmö Arena
19:00 Frölunda HC - Leksands IF Scandinavium
19:00 HV 71 - Djurgårdens IF Kinnarps Arena
19:00 Rögle BK - Färjestad BK Catena Arena
19:00 IK Oskarshamn - Skellefteå AIK Be-Ge Hockey Center

Tidningen HOCKEY.SE är den förlängda armen till Tidningen HOCKEY.

Tidningen HOCKEY.SE produceras precis som Tidningen HOCKEY av Ågrenshuset. Kontakt pren@agrenshuset.se

Ågrenshuset är ett helserviceföretag inom kommunikation och marknadsföring av alla slag. Vi hjälper våra kunder att synas på ett sätt som göra att de når sina mål. Vi behovsanpassar och levererar just de produkter och tjänster som ger rätt stöd beroende på varje unikt behov.