Back to top

Rörelsekurvan.se – ny sajt ska få barn att röra på sig

Majoriteten av barn och unga rör på sig för lite och stillasittandet kryper längre ner i åldrarna. Med satsningen Rörelsekurvan.se vill Svenska Ishockeyförbundet vända trenden och ge barn chansen att uppleva glädjen och självförtroendet det ger att röra på sig.

– Idrottsrörelsen tappar utövare och allt fler rör på sig allt mindre. Vi ser även att barn kommer till vår idrott med allt mer begränsade motoriska grundegenskaper. Vi kände att vi ville göra något och använda den plattform vi som idrottsförbund förfogar över, säger John Lind som är utbildningsansvarig på Svenska Ishockeyförbundet.

De senaste åren har en rad olika forskningsstudier lyft problematiken med att barn och unga rör på sig för lite. En studie från Karolinska institutet 2017 visar dessutom att trenden syns redan bland barn i fyraårsålder. Skillnaderna varierar mellan olika grupper men utvecklingen är tydlig: allt fler barn rör sig allt mindre, något som dessutom har börjat få effekt inom idrotten som tappar utövare.

Mot bakgrund av den här utvecklingen lanserar nu Svenska Ishockeyförbundet Rörelsekurvan.se – en sajt som ska uppmuntra till rörelseglädje.

På sajten finns en rad olika rörelselekar som är lätta att utföra i hemmamiljö och som utvecklar olika rörelseförmågor som är viktiga att få med sig i tidig ålder, såsom objektkontroll, balans och koordination. Här finns också ett test som föräldrar kan göra för att få en uppfattning om sitt barns rörelseförmåga.

– Rörelsekurvan ska ses som ett roligt verktyg där barn tillsammans med sina föräldrar, på att avdramatiserat sätt i hemmamiljö, får en uppfattning om hur de ligger till. Det ska poängteras att testet inte har någon vinnare eller förlorare, syftet är att inspirera och motivera till lek och rörelse, säger John Lind.

Allt innehåll på Rörelsekurvan grundar sig på forskning inom Physical Literacy, ett område som behandlar sambandet mellan fysisk kompetens, motivation, självförtroende och deltagande. Utgångspunkten i projektet är att satsningen ska ge en ökad rörelseförståelse så att barn ska kunna känna sig mer kompetenta, få ökad motivation och därigenom viljan röra på sig.

– Vi hoppas att Rörelsekurvan ska leda till att fler barn, och förhoppningsvis vuxna, vill idrotta och röra på sig. I det lilla perspektivet vill vi såklart att de som kommer till idrotten i allmänhet, och ishockeyn i synnerhet, ska ha de grundläggande motoriska egenskaperna som behövs för att de ska uppleva att aktiviteten är rolig. Sedan vill vi såklart i det större perspektivet ta ett samhällsansvar och bidra till folkhälsa i stort. 

Rörelsekurvan är ett initiativ från Svenska Ishockeyförbundet för att ge barn möjlighet att tidigt få chansen att uppleva glädjen och självförtroendet det ger att röra på sig. Satsningen är finansierad av Svenska Ishockeyförbundet och Framåtfonden, en fond som RF och Svenska Spel står bakom, för att göra en insats för ökad rörelseförståelse. 

Share this
SHL, Djurgården

Guldhjälmen till Josefson

Djurgårdens lagkapten Jacob Josefson har av spelarna i SHL röstats fram som mottagare av utmärkelsen Guldhjälmen, som den mest värdefulle spelaren i ligan.
¬– Det här värderar jag väldigt...

Landslag, Junior/Ungdom

SVT sänder U18-VM

I april spelas U18-VM på hemmaplan i Sverige i Örnsköldsvik och Umeå. Det står nu klart att SVT kommer att sända Sveriges matcher i JVM-turneringen, som pågår 18-28 april.

SHL, Växjö

Jag & Mitt hockeyliv – Daniel Rahimi

Han är född i Sverige men har dubbla medborgarskap eftersom han också innehar ett iranskt pass.
Han har tagit VM-brons med Tre Kronor och för ganska snart ett år sedan kunde han också skriva...

Ungdom, Övrigt nationellt

Stipendier i samband med Stålbucklan

I februari avgjordes den sista upplagan av Stålbucklan. År 2012 anordnades den första Stålbucklan i Svenska Ishockeyförbundets regi efter att Jernkontoret initierat turneringen.

Dagens matcher

Games By Date 2019-03-20
Group / Time Game Result Venue
SM-slutspel Damer
18:00 Luleå HF - Linköping HC Coop Norrbotten Arena
Kvalserie Södra till HockeyEttan
19:00 Vänersborgs HC - Grästorps IK Brätte Ishall
Kvalserie Västra till HockeyEttan
19:00 Hallstahammars HK - Fagersta AIK Hallsta Arena
19:00 Strömsbro IF - Surahammars IF Testebo Arena
19:00 IFK Munkfors - IFK Arboga IK Munkfors Arena
Kvalserie Östra till HockeyEttan
19:00 Eskilstuna Linden Hockey - Trångsunds IF Smehallen
J20 SM-slutspel
19:00 Brynäs IF - Djurgårdens IF Gavlerinken Arena
Play Off till J20 SuperElit
19:00 IF Björklöven - BIK Karlskoga A3 Arena
J18 SM-slutspel
19:00 Almtuna IS - Linköping HC Gränbyhallen
J20 SM-slutspel
19:25 IF Malmö Redhawks - Frölunda HC Malmö Isstadion
19:30 Rögle BK - Örebro HK Lindab Arena
Play Off till J20 SuperElit
19:30 Halmstad HF - Huddinge IK Halmstad Arena
Kvalserie Östra till HockeyEttan
19:55 Nacka HK - Viggbyholms IK Nacka Ishall
HA Slutspelsserien
19:00 Leksands IF - MODO Hockey Tegera Arena
19:00 Västerviks IK - BIK Karlskoga Plivit Trade hallen
19:00 Västerås IK - Karlskrona HK ABB Arena Nord
J20 SM-slutspel
19:00 Södertälje SK - HV 71 Scaniarinken
19:00 MODO Hockey - Luleå HF Fjällräven Center
19:00 Karlskrona HK - Växjö Lakers HC NKT-Arena Karlskrona
19:00 Färjestad BK - Linköping HC Löfbergs Arena
19:00 AIK - Leksands IF Ulriksdals IP Hall 3
Kvalserie Östra till HockeyEttan
19:00 Hanvikens SK - Wings HC Arlanda Tyresö Ishall
Kvalserie Södra till HockeyEttan
19:00 Borås HC - Helsingborgs HC Borås Ishall

Tidningen HOCKEY.SE är den förlängda armen till Tidningen HOCKEY.

Tidningen HOCKEY.SE produceras precis som Tidningen HOCKEY av Ågrenshuset. Kontakt pren@agrenshuset.se

Ågrenshuset är ett helserviceföretag inom kommunikation och marknadsföring av alla slag. Vi hjälper våra kunder att synas på ett sätt som göra att de når sina mål. Vi behovsanpassar och levererar just de produkter och tjänster som ger rätt stöd beroende på varje unikt behov.