Back to top

Nu spelar Wernblom sitt spel igen

Han debuterade i HockeyAllsvenskan redan för två säsonger sedan.
Den här hösten har Lukas Wernblom visat upp hela sitt register och varit en av MODO Hockeys allra främsta forwards.
– Jag har fått förtroende av Björn Hellkvist och jag har fått möjligheten att spela mitt spel, spela som jag gjort tidigare under min karriär, säger Wernblom som även kommande säsong fortfarande har junioråldern inne.

Wernblom i landslagsdressen.
Wernblom i landslagsdressen.

Lukas Wernblom har under hela sin ungdomskarriär varit en jättetalang och han avslutade tiden som ungdomsspelare med att föra Ångermanland till seger i TV-pucken. Lukas utsågs också till turneringens bästa forward. Det var i november 2015 och mindre än ett år senare så debuterade Lukas i HockeyAllsvenskan. Men omställningen till att anpassa sig till spel på seniornivå har tagit sin tid – och kanske har det gjort det på grund av flera anledningar.

– När jag fick chansen den där första hösten så fick jag ta en roll där jag skulle spela fysiskt, tacklas och skapa energi. Det var dessa saker som gjorde att jag fick istid. Tittar jag sedan på fjolårssäsongen så blev den märklig. Jag fick inte till det i HockeyAllsvenskan och istället fick jag fokusera på spelet i juniorlagen och landslaget. Jag hade också en bra period när jag var utlånad till Örnsköldsvik HF i Hockeyettan där jag fick spela mitt spel, säger Wernblom som den här säsongen har fått möjligheten att visa sitt rätta jag på ett helt annat sätt än tidigare.

– Jag har fått en större roll. Jag har fått förtroende av Björn Hellkvist och jag har fått möjligheten att spela mitt spel, spela som jag gjort tidigare under min karriär.

 

Wernblom förknippas med Örnsköldsvik och MODO Hockey. Men fakta är att hans karriär startade i Skellefteå och SK Lejon när hans pappa Magnus representerade Skellefteå AIK.

– Jag började spela i Björnligan och min storasyster Moa började i SK Lejon. Sedan blev det så att jag fick vara med i samma lag som henne, jag fick spela några matchsammandrag så min första klubb är SK Lejon, berättar Lukas som sedan som sjuåring kom till MODO Hockey och sedan har han gått genom klubbens ungdoms- och juniorlag upp till laget i HockeyAllsvenskan och trots att han nu är inne på sin tredje säsong där så har han fortfarande ytterligare en säsong som junior kvar.

Vad skulle du säga är dina bästa egenskaper som hockeyspelare?

– Att jag alltid tävlar till etthundra procent. Det är mitt signum. Ska jag lägga till ytterligare någonting så säger jag spelsinnet.

Främsta förbättringsområden?

– Skridskoåkningen. Jag har jobbat mycket på den, framför allt på kvickheten. Nu vill jag också få till en högre maxfart. Det är vad jag jobbar mest med just nu.

Hur är du vid sidan av isen – som person?

– Jag hoppas att jag uppfattas som en glad och energifull kille. Jag vill sprida energi till de som jag har runt omkring mig. Sedan så finns också tävlingsinstinkten där, jag gillar att tävla i det mesta jag tar mig för.

 

En som också tävlade i alla lägen var Lukas pappa Magnus. En spelare som är MODO Hockeys meste målskytt genom tiderna och även var med och förde upp Skellefteå AIK tillbaka till finrummet i svensk hockey. Magnus gjorde 758 matcher (slutspel inkluderat) i Elitserien och under dessa blev det 293 mål vilket endast överträffas av Håkan Loob. Magnus placerar sig dessutom som fyra i alla tiders utvisningsliga med 1268 minuter.

– Jag har egentligen inte så stor koll på hur pappa var som spelare. Visst har jag hört och även sett saker i efterhand och när jag kom upp i MODO Hockeys A-lag så blev det en del snack om pappa men med tiden har det avtagit, säger Lukas och fortsätter:

– Han har varit ett bra stöd till mig och han har också kommit med många tips på vägen.

Vem har varit din förebild?

– John Tavares är en spelare jag kikat mycket på.

Har du haft – eller har du något favoritlag i NHL?

– Boston Bruins är ”mitt” lag, tycker alltid de spelat en rolig hockey. De har många skickliga spelare samtidigt som de också kan spela en fysisk hockey. Den kombinationen tilltalar mig.

Har du något favoritlag i fotboll?

– Nej, faktiskt inte. Det som gäller för mig är att Tottenham inte ska vinna. Har några polare som håller på dem och därför är det kul när de förlorar, då kan man retas lite.

 

Landslagsdressen har Lukas fått dra på sig många gånger och förra säsongen spelade han VM med Småkronorna och den här säsongen har han gjort turneringar med Juniorkronorna.

– Det är alltid hedrande att få chansen med landslaget, det blir också som en boost. Man blir sporrad att träna ännu mer och ännu hårdare, säger Lukas och fortsätter så här om sina mål med hockeykarriären:

– Det handlar om att sätta upp delmål, att inte titta för långt framåt. Nu är mitt mål att vi i MODO Hockey ska vinna HockeyAllsvenskan och ta klivet upp till SHL. Det är vad jag strävar efter.

Hur ser du på möjligheterna till det?

– Vi startade säsongen riktigt bra. Sedan hade vi en period där vi var lite sämre och inte heller hade marginalerna med oss. Men det finns ett stort kunnande i vår grupp och jag här helt övertygad om att det här kan bli en riktigt bra och framgångsrik säsong.

 

Artikeln publicerades i Tidningen Hockey (Svenska Ishockeyförbundets officiella tidning) 12-2018.

Share this
HockeyAllsvenskan

HockeyAllsvenskan – Sveriges första hållbara liga!

HockeyAllsvenskan går nu som första liga i Sverige ut och låter hållbarhet bli en naturlig del av vår vardag med visionen att hållbarhet ska prägla alla våra beslut.

NHL

Kronwalls aktiva karriär över

Den aktiva karriären är över.
Men Niklas Kronwall lämnar inte hockeyn.
Han fortsätter som rådgivare åt Detroit Red Wings klubbledning den kommande säsongen.

SHL, Skellefteå, Växjö

Kiiskinen flyttar norrut

Han är forward, har gjort 130 SHL-poäng samt vunnit två SM-guld på fem SHL-säsonger. Nu är han klar för Skellefteå AIK över säsongen 2019/20.
- Jag vill bara vinna, säger Tuomas Kiiskinen....

SHL, Luleå, HockeyAllsvenskan, MODO

Johan Forsberg till MODO

MODO Hockey har gjort klart med rutin och erfarenhet.

Dagens matcher

Games By Date 2019-09-19
Group / Time Game Result Venue
SHL
19:00 Frölunda HC - Linköping HC Scandinavium
19:00 Djurgårdens IF - Örebro HK Hovet, Johanneshov
19:00 Leksands IF - Skellefteå AIK Tegera Arena
19:00 Luleå HF - HV 71 Coop Norrbotten Arena
19:00 Färjestad BK - Växjö Lakers HC Löfbergs Arena
19:00 Rögle BK - IK Oskarshamn Catena Arena

Tidningen HOCKEY.SE är den förlängda armen till Tidningen HOCKEY.

Tidningen HOCKEY.SE produceras precis som Tidningen HOCKEY av Ågrenshuset. Kontakt pren@agrenshuset.se

Ågrenshuset är ett helserviceföretag inom kommunikation och marknadsföring av alla slag. Vi hjälper våra kunder att synas på ett sätt som göra att de når sina mål. Vi behovsanpassar och levererar just de produkter och tjänster som ger rätt stöd beroende på varje unikt behov.