Back to top

Mattsson har tagit en längre väg till toppen

Visst kan man ta sig till den yttersta eliten i landet trots att man som ungdomsspelare inte tog sig till TV-pucken eller Ishockeygymnasium.
Norrbottningen Carl Mattsson är ett lysande exempel på det.
Tidigt i höstas fick han chansen att debutera i SHL med Luleå Hockey. Han tog chansen och belönades med ett A-lagskontrakt.
– När jag blickar tillbaka på den här säsongen så känns det nästan overkligt det som hänt. Men min styrka är och har alltid varit att hålla mig motiverad, att aldrig ge upp, säger huvudpersonen själv.

Relaterat: 

Sunderby SK är stolta över sin verksamhet

Foto: Bildbyrån.
Foto: Bildbyrån.

19-årige Carl Mattsson har presenterat sig på den stora scenen. Inför den här säsongen var det nog inte många som kände till forwarden som inledde sin karriär i Sunderby SK.

Ett problem som hockeyn har haft – och fortfarande har är att många spelare väljer att lägga av när man inte kommer med i TV-pucken eller tar sig vidare till hockeygymnasium (NIU). Det gäller att få alla att förstå att hockeydrömmen inte behöver ta slut där. Carl Mattsson är ett lysande exempel på att det går att ta en längre väg till eliten.

– Det har varit en tuff väg men visst är det kul att ha visat att det går, säger Mattsson som alltså startade sin karriär i Sunderby SK och han har goda minnen från åren i moderklubben.

– Jag började spela hockey när jag var fem-sex år och det var en kul tid i Sunderby, vi var ett riktigt kompisgäng. Jag spelade där tills jag var 15 år då det blev Luleå. Sedan kom jag inte in på Ishockeygymnasiets NIU-utbildning utan istället gick jag ett lokalt alternativ och spelade mina första juniorår i Brooklyn Tigers, berättar Mattsson.

 

På tal om att inte komma med i TV-pucken så finns det intressanta fakta från några år tillbaka i tiden. Tittar man på Skellefteås SM-guldvinnande lag från 2013 hade exempelvis endast var fjärde svenske spelare, det vill säga 25 % av truppen spelat TV-pucken. Ytterligare ett sådant här exempel är Mika Zibanejad som 2012 sköt JVM-guldet till Sverige och numera huserar i NHL och New York Rangers. Han spelade aldrig i TV-pucken.

– Det gäller att hålla motivationen uppe, att aldrig ge upp utan bita ihop och köra, säger Mattsson som när den här säsongen startade inte hade några tankar på spel i SHL.

– Nej, det hade jag inte. Mitt mål var att göra det så bra som möjligt i J20 SuperElit. Men sedan kom chansen och visst känns det kanske lite overkligt allt som hänt.

Mattsson debuterade i Luleå i ett hett möte mot Skellefteå och han blev målskytt direkt. Så kan man också presentera sig.

– Jag såg faktiskt inte att pucken gick in i mål, det var mer när jag såg att klacken bakom började jubla jag förstod att det blivit mål och visst var det en mäktig känsla som gick igenom kroppen då.

 

Mattsson har lärt sig mycket under säsongens gång och han har hittat ett för honom klart förbättringsområde.

– Skottet är det jag jobbar mest med just nu. När man spelar på den här nivån och möter så otroligt många duktiga målvakter så måste man ha ett bra skott. Jag vill ha ett hårdare, rappare och mer effektivt skott, säger Mattsson och fortsätter så här när han själv får tala om sina främsta egenskaper:

– Det mentala vill jag lyfta fram. Det var jag inne på tidigare också, men just det här att alltid hålla sig motiverad, att alltid kämpa, köra och aldrig ge upp är en styrka. Tittar jag sedan på det jag gör på isen så tror jag att skridskoåkningen och passningsspelet just nu är mina främsta egenskaper.

Luleå har så här långt gjort en strålande säsong i SHL och när slutspurten nu närmar sig så visst det ambitioner och drömmar i gruppen:

– Vi har gjort en fantastiskt bra säsong så här långt. Någonting annat kan man inte säga. Nu gäller det att fortsätta på samma sätt och visst har man en bra känsla inför framtiden. Men det gäller att aldrig slappna av utan det är hårt jobb som gäller hela vägen, säger Mattsson.

Personligen då?

– Just nu finns det bara en sak för mig och det är att kämpa för att behålla min plats i laget. Sedan finns det naturligtvis drömmar om att nå så långt som möjligt i karriären. Men det gäller att leva här och nu. Att varje dag jobba hårt för att utvecklas i rätt riktning.

 

Under säsongen så kretsar självklart det mesta kring hockeyn för Mattsson. Men när det finns tid över så spenderar han den helst med kompisar.

– Så är det och det brukar bli en hel del tv-spel då.

Andra intressen?

– Jag är inte någon person som följer andra sporter så intensivt. Visst brukar jag kika på fotboll emellanåt, främst Premier League. Men det är inte så att jag har något speciellt favoritlag utan jag bara kikar.

NHL?

– Där har Pittsburgh Penguins alltid varit ett favoritlag och spelare som Crosby och Malkin har jag haft som idoler. Skulle nog också säga att Crosby varit en förebild för mig. Jag gillar spelare som är bra på allting, som är allround och behärskar allting i spelet. Det tycker jag att Crosby gör.

 

Att se upp till Carl Mattsson borde också många göra. Han är ett ypperligt bevis för att man kan ta sig till den yttersta eliten i landet trots att det kommer motgångar på vägen – och visst ska det bli spännande att följa hans fortsatta resa och karriär.

 

Artikeln publicerades i Tidningen Hockey (Svenska Ishockeyförbundets officiella tidning) 1-2019.

 

Share this
Relaterat: 

Sunderby SK är stolta över sin verksamhet

SHL, HockeyAllsvenskan, Hockeyettan

Så spelar lagen på försäsongen

Lagen i SHL, HockeyAllsvenskan och Hockeyettan har börjat redovisa sina försäsongsmatcher. Vi listar dem och fyller på med fler matcher allt eftersom.

SHL, Örebro, HockeyAllsvenskan, Timrå

Centern lämnar Timrå – klar för Örebro

Örebro har gjort klart med Ludvig Rensfeldt från Timrå.
– Ludvig har en bra storlek och är en stabil center som varit i SHL under många år nu, säger Örebros sportchef Niklas Johansson till...

Landslag

Ishockey-VM 2025 spelas i Sverige

Sedan två veckor har det pågått en riktig ishockeyfest i Bratislava, Slovakien. En hockeyfest som kommer tillbaka till Sverige år 2025 efter att Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) idag...

SHL, Djurgården

Djurgården förlänger med duo

Ett artistkontrakt över kommande säsong – samt en kontraktsförlängning över säsongen 2020/21. Det är senaste nytt i Djurgården.

Dagens matcher

Games By Date 2019-05-27
Group / Time Game Result Venue

Tidningen HOCKEY.SE är den förlängda armen till Tidningen HOCKEY.

Tidningen HOCKEY.SE produceras precis som Tidningen HOCKEY av Ågrenshuset. Kontakt pren@agrenshuset.se

Ågrenshuset är ett helserviceföretag inom kommunikation och marknadsföring av alla slag. Vi hjälper våra kunder att synas på ett sätt som göra att de når sina mål. Vi behovsanpassar och levererar just de produkter och tjänster som ger rätt stöd beroende på varje unikt behov.