Back to top

Lilla Malå IF kämpar på

I södra Lappland återfinns Malå och ortens idrottsklubb Malå IF.
En klubb som kämpar hårt och som de senaste åren haft flera utmaningar, inte minst kring det faktum att man fått vänta med is i hallen.
– Två år i rad har vi haft problem med is i hallen och senaste säsongen så innebar det att vi inte kunde ställa något representationslag på isen. Men förhoppningsvis kommer vi att ställa ett lag på isen i division 3 kommande säsong, säger Marcus Hällsten som tidigare var spelare i Malå IF och direkt efter avslutad spelarkarriär klev in i styrelsearbetet.

Drygt 70 kilometer norr om Lycksele hittar man Malå – en tätort och centralort i Malå kommun. Ska man prata vidare kring det geografiska och historiska läget kan man notera att tätorten Malå tidigare tillhörde Norsjö kommun och att tätorten ligger vid sjön Malåträsket.

Namnet Malå kommer för övrigt från det samiska Máláge. Härledningen är oklar, men ordet kan ha sitt ursprung i málle som betyder blod eller sav. En senare tolkning är att Máláge återgår på det svenska namnet, som syftade på ån Måll ån.

Ortens flaggskepp när det kommer till idrott är Malå IF. En huvudförening som i sin tur har förgreningar inom fotboll, längdåkning (där man exempelvis arrangerar klassiska långloppet Malmfältsloppet), alpint, volleyboll – och sist men inte minst hockey.

– Vi är i sammanhanget en liten klubb. Tittar man på den senaste säsongen så hade vi förutom Tre Kronors hockeyskola tre lag: U10, U12 och U14, samt att vi tillsammans med Norsjö hade ett lag på U16-nivå. Det gemensamma laget fungerade bra. det är drygt fem mil mellan orterna och rent träningsmässigt löste vi det genom att en gång i veckan hade laget gemensam träning, i övrigt tränade de i respektive klubb, berättar Marcus Hällsten.

 

Något representationslag kunde inte Malå IF ställa på isen under säsongen 2018/19. Efter att ha tillhört division 3 de sju senaste säsongerna fick man kasta in handduken.

Men till säsongen 2019/20 ska man vara tillbaka igen.

– Det är vad vi hoppas på, säger Hällsten samtidigt som Andreas Lundin som tränade laget säsongen 2017/18 är helt på det klara med att man kommer att vara med i seriespel igen till hösten:

– Ja, det är en omstart som gäller. Vi har som bekant haft isproblem de senaste åren och förra hösten innebar det att många i väntan på svar gjorde klart med andra klubbar. Men nu har vi haft ett jätteintresse och jag är helt övertygad om att vi kommer till spel till hösten.

Säsongen 2002/03 nådde Malå IF Division 1 (numera Hockeyettan), men lyckades inte hålla sig kvar. Bedriften har sedan inte kunnat upprepas utan ishockeylaget har tillhört division 2 och 3.

Vad kan det bli i framtiden?

– Det absolut viktigaste kring representationslaget är att bygga upp en organisation som inte står och faller med enskilda individer. Vi vill skapa en delaktighet med alla involverade. Visst är det kul att vinna hockeymatcher och är man med och tävlar vill man vinna. Men det primära för oss i nuläget är att skapa förutsättningar på sikt, säger Lundin.

 

Under säsongen 2018/19 hade Malå IF cirka 80 aktiva spelare och på en mindre ort är det naturligtvis en stor utmaning att rekrytera spelare till idrotten.

– Visst känner man ibland att det är lite motvind. Men samtidigt vill jag verkligen lyfta fram de som är med i vår verksamhet, alla är verkligen engagerade, alla ställer verkligen upp. Just det är en grundförutsättning för att man ska lyckas utvecklas i rätt riktning samtidigt som det också ger energi till alla, säger Hällsten.

Problemen med att få till is i hallen har man levt med de senaste åren – men Malå IF kämpar vidare.

– Kommunen har haft det tufft ekonomiskt och de har fått prioritera. Det har inte funnits någon vaktmästare i hallen utan istället har vi fått ett bidra för att ta hand om spolningen. Vi kämpar i motvind men vi ger inte upp, säger Hällsten.

Fostrad i Malå IF är Nils Höglander och många av klubbens ungdomar ser upp till honom. Därför var det stort i december förra året när Höglander hälsade på hos moderklubben.

– Det var jätteroligt. Han var med på flera träningar med våra ungdomslag och betydelsen av det kan man inte sätta ord på. Våra ungdomsspelare fick se och träffa sin förebild och det ger dem också möjligheten att drömma om sina framtida karriärer, att det går att ta sig från lilla Malå ut till stora världen. För det känns definitivt som att Nils har alla möjligheter att gå riktigt långt i sin karriär, säger Hällsten.

 

Artikeln publicerades i Tidningen Hockey (Svenska Ishockeyförbundets officiella tidning) 5/6-2019.

Share this
SHL, HockeyAllsvenskan, Hockeyettan, NHL

SHL-klubbarna avstår 10% av NHL-avtalets ersättning till förmån för underliggande föreningar

NHL ersätter varje år svensk ishockey för de talanger som skriver ett NHL avtal. När säsongens ersättning betalas ut får underliggande föreningar en större ersättning då SHL-klubbarna skänker 10%...

HockeyAllsvenskan, Björklöven, MODO

Transatlanter till HockeyAllsvenskan

Björklöven och MODO förstärker sina trupper.

SHL, HV71

Bergström klar för HV71

HV71 har gjort klart med ett nyförvärv. Det är den landslagsmeriterade forwarden Alexander Bergström som ansluter till laget.
- En skicklig spelare som alltid gör mycket poäng, säger Johan...

SHL, Linköping

Kanadensisk forward till LHC

Linköping Hockey Club meddelar att forwarden Adam Helweka ansluter till SHL-laget. Adam kommer närmast från spel i KHL-laget Barys Nur-Sultan och har skrivit på ett kontrakt för återstoden av...

Dagens matcher

Games By Date 2019-10-14
Group / Time Game Result Venue
HockeyEttan Västra
19:00 Skövde IK - Mariestad BoIS HC Billingehov

Tidningen HOCKEY.SE är den förlängda armen till Tidningen HOCKEY.

Tidningen HOCKEY.SE produceras precis som Tidningen HOCKEY av Ågrenshuset. Kontakt pren@agrenshuset.se

Ågrenshuset är ett helserviceföretag inom kommunikation och marknadsföring av alla slag. Vi hjälper våra kunder att synas på ett sätt som göra att de når sina mål. Vi behovsanpassar och levererar just de produkter och tjänster som ger rätt stöd beroende på varje unikt behov.