Back to top

Lilla Malå IF kämpar på

I södra Lappland återfinns Malå och ortens idrottsklubb Malå IF.
En klubb som kämpar hårt och som de senaste åren haft flera utmaningar, inte minst kring det faktum att man fått vänta med is i hallen.
– Två år i rad har vi haft problem med is i hallen och senaste säsongen så innebar det att vi inte kunde ställa något representationslag på isen. Men förhoppningsvis kommer vi att ställa ett lag på isen i division 3 kommande säsong, säger Marcus Hällsten som tidigare var spelare i Malå IF och direkt efter avslutad spelarkarriär klev in i styrelsearbetet.

Drygt 70 kilometer norr om Lycksele hittar man Malå – en tätort och centralort i Malå kommun. Ska man prata vidare kring det geografiska och historiska läget kan man notera att tätorten Malå tidigare tillhörde Norsjö kommun och att tätorten ligger vid sjön Malåträsket.

Namnet Malå kommer för övrigt från det samiska Máláge. Härledningen är oklar, men ordet kan ha sitt ursprung i málle som betyder blod eller sav. En senare tolkning är att Máláge återgår på det svenska namnet, som syftade på ån Måll ån.

Ortens flaggskepp när det kommer till idrott är Malå IF. En huvudförening som i sin tur har förgreningar inom fotboll, längdåkning (där man exempelvis arrangerar klassiska långloppet Malmfältsloppet), alpint, volleyboll – och sist men inte minst hockey.

– Vi är i sammanhanget en liten klubb. Tittar man på den senaste säsongen så hade vi förutom Tre Kronors hockeyskola tre lag: U10, U12 och U14, samt att vi tillsammans med Norsjö hade ett lag på U16-nivå. Det gemensamma laget fungerade bra. det är drygt fem mil mellan orterna och rent träningsmässigt löste vi det genom att en gång i veckan hade laget gemensam träning, i övrigt tränade de i respektive klubb, berättar Marcus Hällsten.

 

Något representationslag kunde inte Malå IF ställa på isen under säsongen 2018/19. Efter att ha tillhört division 3 de sju senaste säsongerna fick man kasta in handduken.

Men till säsongen 2019/20 ska man vara tillbaka igen.

– Det är vad vi hoppas på, säger Hällsten samtidigt som Andreas Lundin som tränade laget säsongen 2017/18 är helt på det klara med att man kommer att vara med i seriespel igen till hösten:

– Ja, det är en omstart som gäller. Vi har som bekant haft isproblem de senaste åren och förra hösten innebar det att många i väntan på svar gjorde klart med andra klubbar. Men nu har vi haft ett jätteintresse och jag är helt övertygad om att vi kommer till spel till hösten.

Säsongen 2002/03 nådde Malå IF Division 1 (numera Hockeyettan), men lyckades inte hålla sig kvar. Bedriften har sedan inte kunnat upprepas utan ishockeylaget har tillhört division 2 och 3.

Vad kan det bli i framtiden?

– Det absolut viktigaste kring representationslaget är att bygga upp en organisation som inte står och faller med enskilda individer. Vi vill skapa en delaktighet med alla involverade. Visst är det kul att vinna hockeymatcher och är man med och tävlar vill man vinna. Men det primära för oss i nuläget är att skapa förutsättningar på sikt, säger Lundin.

 

Under säsongen 2018/19 hade Malå IF cirka 80 aktiva spelare och på en mindre ort är det naturligtvis en stor utmaning att rekrytera spelare till idrotten.

– Visst känner man ibland att det är lite motvind. Men samtidigt vill jag verkligen lyfta fram de som är med i vår verksamhet, alla är verkligen engagerade, alla ställer verkligen upp. Just det är en grundförutsättning för att man ska lyckas utvecklas i rätt riktning samtidigt som det också ger energi till alla, säger Hällsten.

Problemen med att få till is i hallen har man levt med de senaste åren – men Malå IF kämpar vidare.

– Kommunen har haft det tufft ekonomiskt och de har fått prioritera. Det har inte funnits någon vaktmästare i hallen utan istället har vi fått ett bidra för att ta hand om spolningen. Vi kämpar i motvind men vi ger inte upp, säger Hällsten.

Fostrad i Malå IF är Nils Höglander och många av klubbens ungdomar ser upp till honom. Därför var det stort i december förra året när Höglander hälsade på hos moderklubben.

– Det var jätteroligt. Han var med på flera träningar med våra ungdomslag och betydelsen av det kan man inte sätta ord på. Våra ungdomsspelare fick se och träffa sin förebild och det ger dem också möjligheten att drömma om sina framtida karriärer, att det går att ta sig från lilla Malå ut till stora världen. För det känns definitivt som att Nils har alla möjligheter att gå riktigt långt i sin karriär, säger Hällsten.

 

Artikeln publicerades i Tidningen Hockey (Svenska Ishockeyförbundets officiella tidning) 5/6-2019.

Share this
SHL, HockeyAllsvenskan, SDHL, Övrigt nationellt, Hockeyettan, Övrigt nationellt

Pengaregn när ungdomshockeyn får 5,8 miljoner kronor

I samband med årets utbetalning av Gräsroten tilldelas ungdomshockeyn 5 838 537 kronor. Totalt har 149 260 supportrar fördelat pengarna på 375 föreningar i landet. Den förening som får mest är AIK...

AIK, SDHL

Jag & Mitt hockeyliv – Erica Udén Johansson

Erica Udén Johansson har spelat fem VM- och tre OS-turneringar.
Men aldrig lyckats nå sin stora dröm – att vinna en internationell mästerskapsmedalj.
– Det är det värsta jag varit med...

SHL, Djurgården

Axelsson åter i Djurgården

Han var poängkung för Djurgården i SM-slutspelet 2019.
Nu är Dick Axelsson tillbaka i klubben.

Hockeyettan, Forshaga

Forshaga IF är på bred frammarsch

I Värmland hittar man Forshaga IF.
En förening som förutom hockey- och skridskoskola har sex ungdomslag, två juniorlag, samt ett representationslag i Hockeyettan.
– Vi mår ganska bra...

Dagens matcher

Games By Date 2019-12-08
Group / Time Game Result Venue
HockeyAllsvenskan
15:00 BIK Karlskoga - Kristianstads IK Nobelhallen
17:30 Karlskrona HK - Södertälje SK NKT-Arena Karlskrona
HockeyEttan Norra
16:00 Bodens HF - Örnsköldsvik HF Björknäshallen
16:00 SK Lejon - Kiruna AIF Skellefteå Kraft Arena
16:00 Vännäs HC - Tegs SK Hockey Vännäs Ishall
16:00 Kiruna IF - Kalix HC Lombiahallen
HockeyEttan Södra
16:00 HC Dalen - Nybro Vikings IF Skandia Mäklarna Center
16:00 IF Troja/Ljungby - Vimmerby HC Ljungby Arena A-hallen
16:00 Tyringe SoSS - Kallinge-Ronneby IF Tyrs Hov Sportcentra
HockeyEttan Västra
16:00 Borlänge HF - Lindlövens IF Borlänge Ishall
16:00 Eskilstuna Linden Hockey - Forshaga IF Smehallen
16:00 Kumla HC Black Bulls - Nyköpings SK ICA Maxi Arena
16:00 Malungs IF - Mariestad BoIS HC Malungs Ishall
19:00 Skövde IK - Grums IK Billingehov
HockeyEttan Östra
16:00 Segeltorps IF - Hanvikens SK Segeltorpshallen
16:00 Huddinge IK - Wings HC Arlanda Björkängshallen
16:00 Väsby IK HK - Sollentuna HC Vilundaparkens Ishall
J20 SuperElit Norra
12:00 Brynäs IF - AIK 8 - 1 Monitor ERP Arena
11:00 Leksands IF - Luleå HF 3 - 1 Tegera Arena
12:00 MODO Hockey - Timrå IK 4 - 3 Fjällräven Center
12:00 Västerås IK - Djurgårdens IF 3 - 2 ABB Arena Nord
12:00 Mora IK - Skellefteå AIK 3 - 2 Jalas Arena
J20 SuperElit Södra
12:00 IF Malmö Redhawks - Frölunda HC 5 - 6 Malmö Isstadion
12:45 Färjestad BK - Örebro HK 1 - 4 Löfbergs Arena
12:00 Rögle BK - HV 71 6 - 5 Catena Arena
13:00 Södertälje SK - Karlskrona HK 4 - 7 Scaniarinken
SDHL
16:00 Linköping HC - Leksands IF Saab Arena
12:00 Djurgårdens IF - Göteborg HC 3 - 1 Stora Mossen

Tidningen HOCKEY.SE är den förlängda armen till Tidningen HOCKEY.

Tidningen HOCKEY.SE produceras precis som Tidningen HOCKEY av Ågrenshuset. Kontakt pren@agrenshuset.se

Ågrenshuset är ett helserviceföretag inom kommunikation och marknadsföring av alla slag. Vi hjälper våra kunder att synas på ett sätt som göra att de når sina mål. Vi behovsanpassar och levererar just de produkter och tjänster som ger rätt stöd beroende på varje unikt behov.