Back to top

Lars-Göran Nilsson är invald i svensk ishockeys Hockey Hall of Fame

Det är med stor glädje som Svenska Ishockeyförbundet väljer in legendaren Lars-Göran Nilsson i svensk ishockeys Hockey Hall of Fame. Han blev invald av invalskommittén.

Han kommer att uppvaktas av Svenska Ishockeyförbundet.
Lars-Göran Nilsson hyllas i samband med SHL-matchen Brynäs IF-Linköping HC i Gavlerinken Arena, Gävle, klockan 18.00 lördagen den 26 januari 2019.

Lars-Göran Nilsson, spelare, invald som nummer 119 i Hockey Hall of Fame motivering:
"Virvelvinden från Vuollerim" eller Sveriges snabbaste ishockeyspelare, det får vara hur det vill med den saken, men sant är båda påståendena.
Lars-Göran Nilsson från Vuollerims SK var unik – och förblir det.
En av Brynäs allra bästa värvningar av många bra från Norrbotten och en av de allra bästa spelarna genom tiderna. Att han nu är invald i ishockeyns Hockey Hall of Fame känns hur rätt som helst.
Han gjorde 292 mål på de 469 matcherna han spelade i Brynäs, lägg till 282 assists och ni får totalpoängen 574.
Det räcker egentligen så.
Men, som ni ser själva: Etthundrafem poäng mera än antalet matcher. Undra på att den här killen var älskad av inte bara Brynässupporters.
Lars-Göran Nilsson hann med att plocka hem å t t a SM-guld, blev tvåa fyra andra säsonger i SM, en gång trea och en gång fyra med sitt Brynäs IF.
Snacka om framgångar under de femton säsongerna det handlade om.
Lars-Göran spelade ishockey med en av landets kortaste klubbor och var oerhört svår att få grepp om, inte minst med tanke på den fart han ofta kom i.
I Tre Kronor blev han också snabbt en galjonsfigur, som bland annat gav spel i åtta VM-turneringar, som gav tre VM-silver och lika många brons. Det blev spel i två OS för Lars-Göran med en fjärde plats som bäst. Målfarlig var han i landslaget också, 27 VM-matcher gav lika många mål.
Lars-Göran Nilsson ihop med Jan-Erik Lyck och Hans "Virus" Lindberg blev med tiden en av landets allra bästa kedjor. Lars-Göran hade också erbjudanden från NHL men på den där tiden, mitten av 1960-talet, var det inte något man funderade så där riktigt seriöst på.
Men, det är klart, med dagens mått mätt hade förstås Nilsson varit en stor stjärna i Nordamerika också."

Share this
SHL, HockeyAllsvenskan, SDHL, Hockeyettan

Samtliga beviljas licens

Licensnämnden för SHL, SDHL, HockeyAllsvenskan och Hockeyettan har nyligen avslutat sin prövning av elitlicens inför den kommande säsongen 2019/2020.

NHL

Guldpucken till Lehner

Målvakten Robin Lehner, New York Islanders, har en fantastisk NHL-säsong bakom sig. I grundserien svarade han för en väldigt imponerande insats med 25 segrar på 46 matcher och 93 % i...

SHL, HockeyAllsvenskan, Hockeyettan

Så spelar lagen på försäsongen

Lagen i SHL, HockeyAllsvenskan och Hockeyettan har börjat redovisa sina försäsongsmatcher. Vi listar dem och fyller på med fler matcher allt eftersom.

SHL, Örebro

Örebros målvaktspar klart

Idag står det klart att målvakten Jonas Arntzen, 21 år, har skrivit på ett tvåårskontrakt med Örebro.

Dagens matcher

Games By Date 2019-07-22
Group / Time Game Result Venue

Tidningen HOCKEY.SE är den förlängda armen till Tidningen HOCKEY.

Tidningen HOCKEY.SE produceras precis som Tidningen HOCKEY av Ågrenshuset. Kontakt pren@agrenshuset.se

Ågrenshuset är ett helserviceföretag inom kommunikation och marknadsföring av alla slag. Vi hjälper våra kunder att synas på ett sätt som göra att de når sina mål. Vi behovsanpassar och levererar just de produkter och tjänster som ger rätt stöd beroende på varje unikt behov.