Back to top

Josefsson nådde sin dröm

Han har nästan totalt 900 matcher i SHL och HockeyAllsvenskan.
Den här hösten fyller han 38 år men brinner fortfarande för hockeyn och Daniel Josefsson förbereder sig nu för att kliva in i en ny säsong.
– Så är det helt klart. Jag njuter fortfarande av att vara professionell hockeyspelare och nerven i matcher och prestationer är fortfarande påtaglig. Jag har lite olika tankar inför kommande säsong och vi får se i vad det landar, säger Josefsson.

Daniel Josefssons inträde i hockeyns värld påminner mycket om hur det också se ut för många andra. Daniels pappa Erling var hockeyspelare i Tranås AIF under 70- och 80-talet.

– Man kan säga att det blev en naturlig uppfostran för mig att gilla hockey, säger Daniel lite skämtsamt och fortsätter:

– Hockeyn var tidigt ett jätteintresse för mig och jag stod på skridskor första gången precis när jag hade lärt mig att gå. Sedan började jag spela i organiserad form när man fick det helt enkelt.

Var det några andra idrotter under ungdomsåren?

– Jag spelade fotboll i Tranås AIF upp till det att jag var 13-14 år, även där var jag försvarare. Dessutom spelade jag tennis under några år. Men det var ändå egentligen aldrig någon tvekan om vilken idrott jag skulle välja – hockeyn var något speciellt för mig.

Hade du något drömyrke som barn?

– Tror faktiskt inte det. Kanske skulle mina föräldrar säga någonting annat? Men som jag minns det själv så var jag tidigt på det klara med att jag ville bli proffs, det fanns en idrottslig proffsdröm hos mig.

 

Med facit i hand kan man konstatera att Daniel uppnått sin dröm. Han har varit professionell hockeyspelare i många år och ännu ser han inte slutet på sin karriär.

– Nej, absolut inte. Jag förbereder mig nu inför en ny säsong och jag gör det med glädje. Med åren har man lärt sig att uppskatta den här förmånen ännu mer, för det är verkligen en förmån att ha fått möjligheten att vara professionell hockeyspelare.

Vilka har betytt mest för dig?

– Mina föräldrar och min familj. Helt klart. Utan den stöttningen och uppbackningen så hade man inte kunnat hålla på. Mina föräldrar hade stort engagemang under mina ungdomsår och de stöttade och skjutsade. Sedan i det vuxna livet så har min fru dragit ett tungt lass med allting på hemmaplan. Jag är evigt tacksam för att jag haft de här människorna runt omkring mig.

Bästa tränare du har haft?

– Stefan Nyman eftersom han är den tränare som utvecklat mig mest. Stefan gjorde så att jag kunde gå från att vara en etablerad back i HockeyAllsvenskan till att bli en etablerad back i SHL. Stefan la ned mycket jobb på att hjälpa mig, men också på att hjälpa alla andra backar i truppen.

Vi vänder på det – tränare du kommit mindre bra överens med?

– Den det inte funkade med var Jim Brithén. Vi hade olika syn på vem jag var och hur han ville att jag skulle vara. Så kan det bli ibland, det passar kort och gått inte ihop. Men när det händer, och som i detta fall, så handlar det om att se det som en erfarenhet att ta med sig vidare.

 

Erfarenhet i massor har Daniel. När hans Vita Hästen i våras genomförde ett lyckat kvalspel så var det slutpunkten för Daniels 19:a A-lagssäsong. Den första var 2000/01 då han spelade i SHL med HV71 och även var utlånad till moderklubben Tranås och Allsvenskan.

– Man har varit med om en hel del genom årens lopp. Både med- och motgångar, säger Daniel.

Vilket är ditt bästa hockeyminne?

– Avancemanget till SHL med Södertälje.

Svaret kommer blixtsnabbt från Daniel och han vidareutvecklar resonemanget:

– Det är en mäktig känsla att stå där som segrare i säsongens sista match efter att ha gjort en resa tillsammans.

Värsta hockeyminnet?

– Att åka ur en serie, det är det absolut värsta och det går inte att sätta ord på det.

 

Daniel har haft många bra lagkamrater – bra på flera sätt. De som varit fantastiska på isen och också de som varit fantastiska vid sidan av.

– Det är många man har knutit band med genom årens lopp.

Vem är den bästa du spelat med?

– Det är ruggigt svårt att svara på eftersom det finns så många, säger Daniel och funderar en hel del innan han fortsätter:

– Jag måste få nämna två spelare, en back och en forward. Backen är Kenny Jönsson och forwarden är Niklas Sundström.

Om fick plocka en egenskap från någon spelare – vad och från vem hade du valt?

– Jag hade tagit en offensiv kvalité för att addera till mitt spel. Det hade blivit Kennys sätt att äga spelet. Den var imponerande att se.

Bästa som du mött?

– Det första som kommer upp är två kedjor. Tänker dels på Jukka Voutilainen, Johan Davidsson och Martin Thörnberg som huserade tillsammans i HV71. Vidare så har vi Tomi Kallio, Jonas Johnson och Niklas Andersson i Frölunda. De var ruggigt svåra att möta. De var individuellt skickliga och som enheter var de rent strålande. Det var alltid en utmaning när man ställdes emot dem.

Värsta motståndaren?

– Generellt så tycker jag det är tuffare att möta skickliga spelare jämfört med de som är fula på isen. En spelare som jag hade svårt att komma åt var Juha-Matti Aaltonen när han spelade i Rögle. Han var grymt skicklig den säsongen.

 

Under årens lopp var Daniel med i alla juniorlandslag och han har även fått känna på spel med Tre Kronor.

– Det är någonting man känner enorm stolthet över. Tre Kronor spelade jag i under en turnering i Moskva. Sedan hade jag som sagt förmånen att vara med under alla juniorår med min årskull. Det är mycket man burit med sig från den tiden. Nu när man blivit lite äldre så känner man ännu mer att det har varit otroligt hedrande att ha fått dra på sig landslagsdressen.

Finns det andra händelser som du aldrig kommer att glömma?

– Så klart att det finns det. Finns massor och det finns saker jag kan ta på idag. Delar av kvalserien till SHL med Södertälje är saker som ploppar upp emellanåt. En annan sak och händelse är när jag spelade uttagningsmatch för att ta mig in i Smålands distriktslag. Minns vilken stor nervositet jag upplevde där och då. Jag skulle kunna räkna upp många andra enskilda saker och händelser, både positiva och negativa, men jag nöjer mig så.

Är det något du ångrar från din karriär?

– Nej, definitivt inte! När valen gjordes så var det en känsla där och då och jag kan säga att jag alltid varit noggrann och funderat innan jag tagit beslut. Sedan, med facit i hand, finns det val och beslut som blivit bättre och mindre bra. Men där och då var de rätt för mig. När man blir äldre så förstår man saker bättre och ibland kan jag tänka ”tänk om man förstått där och då”. Men nu är det som det är och som sagt: jag ångrar ingenting.

 

Om vi spekulerar lite – om du inte hade satsat på hockey – vad hade det då blivit?

– Det är en väldigt intressant frågeställning. Jag har faktiskt inte en aning. Jag hade förmånen att få bli det jag drömde om: en professionell hockeyspelare.

Finns det något som hade kunnat stoppat din karriär?

– Inte från det att jag blev senior och framåt. Men i tidigare ålder, säg typ 13-15 år, så satte jag stor press och höga krav på mig själv. Jag fick prestationsångest. Hade jag inte fått stöttning och hjälp att ta mig ur allt det så hade det faktiskt kunnat ta slut.

Artikeln publicerades i Tidningen Hockey (Svenska Ishockeyförbundets officiella tidning) 5/6-2019.

Share this
SHL, HockeyAllsvenskan, Hockeyettan, NHL

SHL-klubbarna avstår 10% av NHL-avtalets ersättning till förmån för underliggande föreningar

NHL ersätter varje år svensk ishockey för de talanger som skriver ett NHL avtal. När säsongens ersättning betalas ut får underliggande föreningar en större ersättning då SHL-klubbarna skänker 10%...

HockeyAllsvenskan, Björklöven, MODO

Transatlanter till HockeyAllsvenskan

Björklöven och MODO förstärker sina trupper.

SHL, HV71

Bergström klar för HV71

HV71 har gjort klart med ett nyförvärv. Det är den landslagsmeriterade forwarden Alexander Bergström som ansluter till laget.
- En skicklig spelare som alltid gör mycket poäng, säger Johan...

SHL, Linköping

Kanadensisk forward till LHC

Linköping Hockey Club meddelar att forwarden Adam Helweka ansluter till SHL-laget. Adam kommer närmast från spel i KHL-laget Barys Nur-Sultan och har skrivit på ett kontrakt för återstoden av...

Dagens matcher

Games By Date 2019-10-14
Group / Time Game Result Venue
HockeyEttan Västra
19:00 Skövde IK - Mariestad BoIS HC Billingehov

Tidningen HOCKEY.SE är den förlängda armen till Tidningen HOCKEY.

Tidningen HOCKEY.SE produceras precis som Tidningen HOCKEY av Ågrenshuset. Kontakt pren@agrenshuset.se

Ågrenshuset är ett helserviceföretag inom kommunikation och marknadsföring av alla slag. Vi hjälper våra kunder att synas på ett sätt som göra att de når sina mål. Vi behovsanpassar och levererar just de produkter och tjänster som ger rätt stöd beroende på varje unikt behov.