Back to top

Jag & Mitt hockeyliv – Daniel Sondell

Det startade i Umeå och Björklöven innan flytten gick tio mil söderut till Örnsköldsvik och MODO Hockey.
Sedan har resan gått vidare både inom landets gränser – där han tre gånger varit med och spelat upp en klubb till Elitserien/SHL – men även ut i Europa och till Schweiz.
– Just det här när man varit med om avancemang i seriesystemet är härliga minnen som jag alltid kommer att bära med mig. Debuten i Tre Kronor är också någonting som ligger mig varmt om hjärtat, säger Daniel Sondell.

Relaterat: 

Jag & Mitt hockeyliv – Jonas Almtorp

Jag & Mitt hockeyliv – Tomas Skogs

Daniel Sondell
Daniel Sondell

Han fyllde 34 år för ett par månader sedan och förbereder sig just nu som bäst för sin andra säsong i Luleå.

– Jag är förhoppningsfull inför den kommande säsongen. Blickar jag tillbaka på fjolårssäsongen så tycker jag att det rent personligen var en bra säsong. Jag fick vara skadefri och det gick hela tiden bättre och bättre. Sedan blev det ett tråkigt slut när vi förlorade mot Brynäs och jag själv var avstängd, säger Daniel Sondell och fortsätter så här om framtiden:

– Vi ska fortsätta där vi avslutade förra säsongen, sista 20 matcherna i SHL spelade vi bra. Kan vi starta där, på en högre nivå, och bygga vidare så finns det alla möjligheter för en bra och intressant säsong.

 

Daniel Sondell är född och uppvuxen i Umeå och på ett tidigt stadium så stod det klart att det var hockeyn han skulle satsa på.

– Jag började med hockeyn eftersom alla mina kompisar också gjorde det. Det var i Björnligan i Björklövens regi och jag var sex år. Visst höll jag på med andra idrotter också under de första ungdomsåren. Jag spelade en hel del pingis men ser man på rent organiserad idrott så var det förutom hockey också fotboll i Röbäcks IF.

Hur var du i fotboll?

– Tror nog att jag var ganska okay. Jag var hyfsat snabb och jag kommer ihåg att jag gillade att ta hand om frisparkarna, det blev också ett och annat mål.

Men trots att han också trivdes på fotbollsplanen så var hockeyn sporten nummer ett och när han gick första året på högstadiet så gjorde han sitt val.

– När jag var 13 år så bestämde jag mig för att enbart köra på hockeyn och det är ett val jag aldrig har ångrat, berättar Daniel.

 

När det var dags att söka till hockeygymnasium så valde Daniel att lämna Umeå och Björklöven för att flytta tio mil söderut till Örnsköldsvik och MODO Hockey. Där på hockeygymnasiet fick Daniel instruktören Anders Melinder – och när han nu blickar tillbaka på alla de tränare han haft genom årens lopp så är det just Melinder som han håller främst:

– Det är många tränare som på olika sätt betytt mycket. Melinder är definitivt en sådan. Han var bra för mig, duktig på att förklara vad som krävdes. Han är kort och gott kunnig, en klok man, man ser också vilka fantastiska spelare han har varit med och fostrat. Jag vill i dessa sammanhang även nämna Björn Hellkvist som jag hade i Rögle. Han fick mig förstå att man verkligen måste göra jobbet, inte bara leva på talangen. Hellkvist har också sina styrkor i att få ihop en grupp, han är bra på att prata samman gruppen, få alla att köpa hans budskap. Jag vill också nämna "Bulan" Berglund som jag nu haft ett år. På den korta tiden, och trots att jag blivit lite till åren, så har han lärt mig mycket, framför allt kring detaljer.

Vi vänder på det: tränare du kommit sämre överens med – och varför?

– Jag skulle inte säga att det finns tränare jag inte kommit överens med. Men det jag kan säga är att rent hockeymässigt, den spelare jag är, klickade det inte med Doug Chedden som jag hade i Lugano.

 

Har man som Daniel, spelat massor av säsonger på seniornivå, så har man självklart varit med om mycket. Det finns positiva händelser – men även det som är mindre positivt.

– Den kommande säsongen blir min totalt 18:e i ett seniorlag så visst har man samlat ihop en hel del saker och händelser.

Finns det någonting som du ångrar?

– Nej, jag väljer att inte se det så. De val jag gjort har till slut ändå lett till någonting bra. Jag har ingenting som jag nu kan säga att det valet skulle jag aldrig gjort. De saker som finns, småsaker, har jag tagit lärdom av.

Känner du att det någon gång varit fara för din karriär?

– Nej, faktiskt inte. Jag har alltid tyckt att den här idrotten varit fantastiskt rolig. Jag har också haft förmånen att klara mig från några svårare skador.

Om du bortser från ledare och tränare – vilka har betytt mest för dig?

– Självklart är det familjen. Min mamma och pappa har ställt upp enormt, låtit mig hålla på med det jag gillat bäst. De har alltid stöttat mig, inte ställt krav. När sedan min fru Anna kom in i bilden så har självklart hon betytt väldigt mycket. Hon har stor del i det och sedan vi fick barn så har hon ställt upp ännu mer. Utan förståelse och stöd på "hemmaplan" så skulle det inte fungera.

 

Kliver man in på sin 18:e säsong i seniorsammanhang så är det lätt att konstatera att man haft mängder av lagkamrater.

Vilka är de bästa spelarna som du lirat tillsammans med?

– Jag vill börja med att säga att jag haft förmånen att spela med många grymt duktiga spelare. Så är det. Den back som sticker ut är Kenny Jönsson. Han var enorm, han var komplett, fantastiskt duktig. Läste spelet så otroligt bra och genom det så köpte han sig alltid tid på isen. Jag kan säga att det var en upplevelse att spela med honom. När jag gjorde min andra sejour i MODO Hockey så hade jag förmånen att få Peter Forsberg och Markus Näslund som lagkamrater. Vilka spelare! När man betänker de bekymmer som Forsberg då hade haft, och hade, med sin fot så är det helt otroligt att ändå se hur grymt bra han var. Han är nummer ett. Jag måste också nämna Mats Zuccarello Aasen som den säsongen var ligans främste spelare och han att sedan gjort succé i NHL och New York Rangers är inte direkt någon överraskning.

Bästa du mött?

– Finns många där också men ska jag plocka fram en så får det bli Jaromir Jagr som jag mötte i min landslagsdebut. Han var väl 37 år då men höll ändå hur hög klass som helst.

Om vi tänker värsta motståndare då?

– Den är svår att svara på. Alla spelare gör allt för att vinna. Det är vad allting går ut på. Men spelare som är energiska och fysiska är alltid tuffa att möta.

 

Något mästerskap har Daniel aldrig fått vara med och vinna – inte ännu i alla fall. Men stått som vinnare i slutet av säsongen har han ändå gjort eftersom han vid tre tillfällen varit med och spelat upp klubbar till Elitserien/SHL.

– Det är nog mina bästa hockeyminnen. Första gången var med Skellefteå 2006 och då var jag ung. Det var otroligt coolt att få vara med om. Sedan har jag gjort samma resa med Rögle två gånger och just det här med att kämpa tillsammans en hel säsong och sedan stå där och jubla är häftigt, säger Daniel och fortsätter:

– Det där är tre händelser jag värdesätter högt. Men jag måste också nämna min debut i Tre Kronor. Att få chansen i Tre Kronor är väl en dröm som man bär med sig från riktigt unga år. Min dröm blev sann i december 2009 när jag blev uttagen till turneringen i Ryssland. Det är någonting som för alltid kommer att ligga varmt om hjärtat.

 

När det gäller landslag så kan man notera att Daniel spelat JVM för både U18 och U20, samt att han har totalt 47 juniorlandskamper.

Ditt värsta hockeyminne?

– När vi åkte ur SHL med Rögle. Den besvikelsen går inte att ta på, inte kul.

Andra händelser du aldrig glömmer?

– Det finns många roliga händelser och saker som hänt genom årens lopp, händelser och saker som gjort att man fått sig ett gott skratt. Ett minne jag har som just då inte var så kul men i efterhand verkligen var det är mitt första år i Björklövens A-lag. I en fullsatt hemmaarena mötte vi Skellefteå med allt vad det innebär. Jag var med i lineup och skrinnade ut och skulle vända från framlänges- till baklängesåkning. Det slutade med att jag ramlade... inte direkt någon höjdare vid tillfället... kan säga att jag efter det alltid har hållit mig till att åka framlängesåkning.

 

Daniel bestämde sig tidigt för att satsa på hockeyn och under uppväxtåren så hade han aldrig några tankar på något civilt yrke.

– Egentligen kanske det är trist att man inte hade något drömyrke som barn. Men faktum är att det var precis så. Det var hockey som gällde för mig. Nu när jag blivit äldre så har jag faktiskt vid några tillfällen funderat på vad det hade blivit av mig om jag inte lyckats bli professionell hockeyspelare. Då känner jag att polisyrket hade kunnat vara intressant. Tror det skulle kunna passat mig, säger Daniel.

Avslutningsvis tillbaka till hockeyn – finns det någon egenskap du skulle vilja ha?

– Säger så här: hade inte suttit fel att ha Patrik Laines skott. Att haft ett sådant i verktygslådan hade inte direkt varit fel. Men vem vet, det är inte för sent ännu att få en bättre bössa.

 

Artikeln publicerades i Tidningen Hockey (Svenska Ishockeyförbundets officiella tidning) 5-2018.

 

FAKTA DANIEL SONDELL

Ålder: 34.

Position: Back.

Moderklubb: IF Björklöven.

Nuvarande klubb: Luleå HF.

Klubbar under karriären: MODO Hockey, Skellefteå AIK, Rögle BK, SaiPa, Örebro HK, EV Zug, HC Lugano, EC Salzburg.

Meriter: Två gånger utsedd till bäste back i schweiziska ligan och också poängkung bland backarna. SM-medalj har han en – silver i J18. Tre gånger har han varit med och spelat upp en klubb till Elitserien/SHL.

Drömfemman med honom själv på en backposition: Martin Gerber – Daniel Sondell, Kenny Jönsson – Markus Näslund, Peter Forsberg, Mats Zuccarello Aasen.

Share this
Relaterat: 

Jag & Mitt hockeyliv – Jonas Almtorp

Jag & Mitt hockeyliv – Tomas Skogs

SHL, HockeyAllsvenskan, SDHL, Övrigt nationellt, Hockeyettan, Övrigt nationellt

Pengaregn när ungdomshockeyn får 5,8 miljoner kronor

I samband med årets utbetalning av Gräsroten tilldelas ungdomshockeyn 5 838 537 kronor. Totalt har 149 260 supportrar fördelat pengarna på 375 föreningar i landet. Den förening som får mest är AIK...

AIK, SDHL

Jag & Mitt hockeyliv – Erica Udén Johansson

Erica Udén Johansson har spelat fem VM- och tre OS-turneringar.
Men aldrig lyckats nå sin stora dröm – att vinna en internationell mästerskapsmedalj.
– Det är det värsta jag varit med...

SHL, Djurgården

Axelsson åter i Djurgården

Han var poängkung för Djurgården i SM-slutspelet 2019.
Nu är Dick Axelsson tillbaka i klubben.

Hockeyettan, Forshaga

Forshaga IF är på bred frammarsch

I Värmland hittar man Forshaga IF.
En förening som förutom hockey- och skridskoskola har sex ungdomslag, två juniorlag, samt ett representationslag i Hockeyettan.
– Vi mår ganska bra...

Dagens matcher

Games By Date 2019-11-18
Group / Time Game Result Venue
HockeyEttan Norra
19:00 Kalix HC - Bodens HF PART Arena

Tidningen HOCKEY.SE är den förlängda armen till Tidningen HOCKEY.

Tidningen HOCKEY.SE produceras precis som Tidningen HOCKEY av Ågrenshuset. Kontakt pren@agrenshuset.se

Ågrenshuset är ett helserviceföretag inom kommunikation och marknadsföring av alla slag. Vi hjälper våra kunder att synas på ett sätt som göra att de når sina mål. Vi behovsanpassar och levererar just de produkter och tjänster som ger rätt stöd beroende på varje unikt behov.