Back to top

Först fotboll och bandy innan man hamnade på hockey

Det började med fotboll fortsatte med bandy för att sedan övergå till hockey.
27 december 1945 spelade Hedemora SK sin första match och man startade som en vinnande klubb genom att besegra Krylbo med 1-0.
När vi nu skriver hösten 2018 så spelar Hedemora SK i Hockeytvåan Västra med sitt representationslag.
– Rent sportsligt så har vi förutsättningarna för att kunna ta klivet upp i Hockeyettan – och vi har det med ett lag som i stort sett endast består av spelare från orten och det känns kul, säger Jerry Svedlund, ordförande i klubben.

Två unga förmågor
Två unga förmågor

Under 2000-talet har Hedemora SK gjort elva säsonger i Hockeyettan. Men nu gör man sin femte raka säsong i Hockeytvåan Västra och de fyra tidigare säsongerna har man hållit till i tabellens toppskikt men sedan har respektive säsong strandat i Play Off till Kvalserien till Hockeyettan.

– Vi kommer att vara med och fightas i toppen också den här säsongen, säger Jerry Svedlund som är ordförande för en klubb som mår förhållandevis bra.

– Det tycker jag att man kan säga. Ekonomiskt så har vi hittat en stabilitet vilket vi är båda glada och stolta över.

Vilka är de främsta utmaningarna för er?

– Precis som många andra föreningar, och även inom andra idrotter, så har vi haft det kämpigt med rekryteringen. Det är en utmaning vi jobbat en längre tid med och glädjande nog så kan jag säga att vi sedan tre-fyra år tillbaka har en positiv trend på området. Men ännu återstår det mycket att göra och vi är beredda att fortsätta jobba med den utmaningen. I sammanhanget vill jag också säga att jag är nöjd med hur förbundet jobbar kring Tre Kronors Hockeyskola, det har betytt mycket för oss.

Gör man en historisk återblick kring Hedemora SK så bildades föreningen 1930 i en liten skomakarverkstad i närheten av sjön Hönsan. Egentligen uppstod klubben ur en annan förening, GAIS – Gussarvets Atlet- och Idrottssällskap, som bildats två år tidigare och som ägnat sig åt att sparka boll i myren nedanför kyrkan. Hedemora SK tog vid där GAIS avslutade – nämligen med att spela fotboll. Två år efter bildandet var det dock slut med fotboll och Hedemora SK sadlade om till vintersport. Men inte hockey. Utan istället bandy. Efterhand avsvalnade intresset för bandy alltmer och planer på att ta upp ishockey på programmet växte sig allt starkare. I november 1945 var det dags. På ett extra årsmöte beslutades det att man skulle anlägga en hockeyrink och bara en dryg månad senare så spelade man sin första match när Krylbo besegrades med 1-0. Hockeyn blev snabbt en publiksport i Hedemora och under sina första år så tog Hedemora SK också en fin skalp när man på bortaplan besegrade Leksand. Ytterligare händelser under begynnelsens dagar var 1950 när Hedemora SK åkte på turné till Finland. Flyttar man fram en bit i tiden så hade klubben klart med sin första konstfrusna hockeyrink 1975.

När Hedemora SK 60-årsjubilerade var det dags för nästa stora milstolpe. 20 oktober 1990 invigdes klubbens första ishall. Sportsligt så har Hedemora SK genom årens lopp upplevt både med- och motgångar. Under 2000-talets inledning så har man gjort elva säsonger i Hockeyettan. Men nu har man fem raka säsonger i Hockeytvåan.

– Att spela i Hockeyettan är en utmaning. Sportsligt så vill jag sticka ut hakan och säga att vi har förutsättningarna för det. Vi har nu ett lag som i stort sett endast består av spelare från orten och vi har också killar från Hedemora som just nu spelar i andra klubbar i Hockeyettan. Spelare som säkert skulle vara intresserade av att vända hem. Men bara för att man rent sportsligt har förutsättningarna så krävs det mer. Vi behöver mer rent organisationsmässigt, säger Svedlund.

 

Hedemora SK har säsongen 2018/19 en verksamhet med nio lag. Längst upp återfinns representationslaget i Hockeytvåan och därefter har man J20, fyra ungdomslag, ett flicklag, ett lag i Tre Kronors Hockeyskola, samt ett kälkhockeylag.

– Jag tycker man på flera sätt kan säga att vi är en inkluderande klubb. Vi har kälkhockeyn som vi är stolta över och att vi förra säsongen startade upp ett flicklag är vi också stolta över, säger Svedlund och fortsätter:

– Flicklaget består av 18 spelare med en stomme födda 2003-05. De har en avslappnad miljö och verkligen kul tillsammans. Flickor från närområdet har också möjligheten att vara med i vårt flicklag samtidigt som de kan vara kvar i sina respektive ordinarie föreningar. Den dröm och målbild vi har med flickhockeyn är att vi innan den här säsongen är över ska ha två lag. Kan också tillägga att i Tre Kronors Hockeyskola så delar vi också upp spelarna pojkar och flickor.

 

Någonting annat som Svedlund gärna vill lyfta fram kring Hedemora SK är hur man lyckats få till det kring åtaganden.

– Som förälder till barn i vår verksamhet så är det inte någon stor arbetsbörda som man åtar sig. Inte alls. Det är vi stolta över eftersom vi alla vet hur samhället ser ut idag. Det är färre och färre människor som har tid över och därför har vi jobbat hårt med det här och ser man på ungdomsspelare i Hedemora SK så är det inte mer än två-tre åtagande/familj under en säsong.

En person som varit tränare i många år i Hedemora SK är Patrik Boqvist – pappa till Jesper och Adam.

– Patrik har lagt ner massor av tid på spelare i vår klubb. Skulle också vilja nämna Magnus Moberg. En otroligt duktig tränare. Varje måndag så har vi specialträningar för alla våra ungdomslag där vi använder oss av den kompetens som finns, säger Svedlund.

Vad säger du om bröderna Boqvists framfart?

– Jag är imponerad. Jag är också oerhört glad för deras framgångar. De har fått betalt för all tid de lagt ned och det är drivet de har som tagit dem så här långt.

 

FAKTA HEDEMORA SK

• 1930 bildades Hedemora Sportklubb och man kom till efter att man tagit över GAIS – Gussarvets Atlet- och Idrottssällskap. Inledningsvis var det fotboll som gällde i Hedemora SK och därefter bandy innan man 1945 hade ishockey som sin verksamhet.

• Hemmaplan för klubben är ICA Supermarket Arena som byggdes 1990.

• Klubben har fostrat flera spelare som varit framgångsrika nationellt. Snart kanske man också kan stoltsera med sin första NHL-export. Daniel Widing var den första att draftas när Nashville Predators valde honom i andra rundan (totalt som spelare nummer 36) 2000. 2017 gick Jesper Boqvist i samma runda och även han som spelare nummer 36 totalt när New Jersey Devils säkrade rättigheterna. I årets draft så gick Adam Boqvist i första rundan och totalt som spelare nummer åtta när Chicago Blackhawks la beslag på honom. Adam Boqvist har också signerat kontrakt med Blackhawks men spelare nu i OHL med London Knights.

• Klubbens representationslag spelar i Hockeytvåan Västra A. J20 spelar i Division 1 Västra.

 

Artikeln publicerades i Tidningen Hockey (Svenska Ishockeyförbundets officiella tidning) 10-2018.

Share this
SHL, Oskarshamn

Tysk landslagsman till nykomlingen

IK Oskarshamn har drabbats av några skador under inledningen av säsongen. Därför väljer nu sportchefen Daniel Stolt att skriva ett korttidskontrakt med tyske landslagsmannen Felix Schütz.

Brynäs, Almtuna, SDHL

Brynäs och Almtuna inleder samarbete

Brynäs och Almtuna är överens om ett samarbete gällande flick- och damverksamheten.

SHL, Leksand

Samuelsson ansluter till Leksand

Leksands IF har idag stärkt upp backsidan, då man gjort klart med den NHL- och AHL-meriterade backen Philip Samuelsson. Kontraktet gäller säsongen ut.

SHL, HockeyAllsvenskan, Hockeyettan, NHL

SHL-klubbarna avstår 10% av NHL-avtalets ersättning till förmån för underliggande föreningar

NHL ersätter varje år svensk ishockey för de talanger som skriver ett NHL avtal. När säsongens ersättning betalas ut får underliggande föreningar en större ersättning då SHL-klubbarna skänker 10%...

Dagens matcher

Games By Date 2019-10-15
Group / Time Game Result Venue
HockeyAllsvenskan
19:00 IF Björklöven - Västerviks IK A3 Arena

Tidningen HOCKEY.SE är den förlängda armen till Tidningen HOCKEY.

Tidningen HOCKEY.SE produceras precis som Tidningen HOCKEY av Ågrenshuset. Kontakt pren@agrenshuset.se

Ågrenshuset är ett helserviceföretag inom kommunikation och marknadsföring av alla slag. Vi hjälper våra kunder att synas på ett sätt som göra att de når sina mål. Vi behovsanpassar och levererar just de produkter och tjänster som ger rätt stöd beroende på varje unikt behov.