Back to top

Emanuelsson siktar på guld med Frölunda

Han har kontrakt med Frölunda som sträcker sig över säsongen 2019/20. SHL-debuten skedde redan i mars 2016 och den här hösten har Jesper Emanuelsson varvat spel i SHL, J20 SuperElit och även ett kortare gästspel i Hockeyettan.
– Jag åkte på en axelskada som höll mig borta några veckor och för att komma tillbaka igen så blev det spel i flera olika lag, säger Emanuelsson som är fostrad i Skövde IK och som drömmer om att vinna SM-guld med Frölunda.

Relaterat: 

Boqvist har målbilden klar för sig

Foto: Bildbyrån.
Foto: Bildbyrån.

5 mars 2016 är ett speciellt datum för Jesper Emanuelsson. Några veckor innan hans 17-årsdag så fick han möjligheten att debutera i SHL. Det var när Frölunda mötte Växjö hemma och Emanuelsson fick också göra ett byte. sedan skulle det dröja till förra säsongen innan han fick chansen i SHL igen och då blev det totalt 28 matcher och han skrev också in sig i målprotokollet en gång.

– Det är så klart minnesvärda händelser när man får debutera och det var magiskt att få göra sitt första mål, speciellt på hemmaplan. Det kommer jag alltid minnas, säger Emanuelsson som startade sin hockeykarriär i Skövde IK.

– Jag hade en jättebra tid i moderklubben. Hade förmånen att ha många bra tränare under mina ungdomsår och att man också fick spela tillsammans med kompisarna var hur kul som helst. Jag håller tiden i Skövde IK högt och det är en riktigt bra klubb, säger Emanuelsson som blev kvar i moderklubben fram tills att det var dags att gå hockeygymnasiet i Göteborg och Frölunda.

Höll du på med andra idrotter under ungdomsåren?

– Jag spelade båda handboll och fotboll, handboll tills jag var 12 och fotboll ända tills jag flyttade till gymnasiet.

 

Den här säsongen hoppas Emanuelsson på att ta ytterligare kliv på sin utvecklingskurva. Tidigt under hösten åkte han dock på en axelskada som höll honom borta från spel några veckor. Efter en tids rehabilitering så var han tillbaka i spel och då varvade han spel i J20 SuperElit och i Hockeyettan med Hanhals IF.

Vilka mål och drömmar har du med din hockeykarriär?

– Den yttersta drömmen är att en dag vara redo för spel i NHL. Men nu är allt fokus på att prestera och utvecklas i Frölunda. Jag vill bli en viktig spelare i Frölunda och vinna SM-guld med klubben.

Har du – eller har du haft något favoritlag i NHL?

– När jag var yngre så höll jag på Chicago Blackhawks och det berodde mycket på att jag gillade Patrick Kane. Nu har jag inte något favoritlag på det sättet utan nu är det mer att jag gillar att titta på NHL-matcher överlag och försöker snappa upp saker.

Du nämner Kane – är det din förebild?

– Han är en av dem. Men min allra främsta förebild är Mats Sundin. Jag gillade honom skarpt när jag var yngre. På senare år har jag inte haft förebilder på det sättet utan då har det handlat om att jag kikat på många olika spelare och försökt lära mig av dem.

 

Att Emanuelsson höll på med andra idrotter under ungdomsåren har vi redan varit inne på. I somras imponerade han också på fotbollsplanen. I Göteborg har det blivit något av en tradition att IFK Göteborg bjuder in Frölunda för en fotbollsmatch och det v ar i den som Emanuelsson imponerade på många – inte minst på IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi och även på Roger Rönnberg som halvt på skämt och halvt på allvar undrade om Emanuelsson valt fel idrott.

– Ärligt talat så hade jag lite problem med att välja idrott när det var dags. Jag hade varit med i distriktslag i både fotboll och hockey. Men sen kom jag ändå fram till att hockeyn var lite roligare och då blev det valet, säger Emanuelsson

Hur beskriver du dig själv som person?

– Jag är väldigt driven. Det jag ska göra gör jag helhjärtat och fullt ut. Tror också att jag uppfattas som en rolig och social person.

Bästa egenskaper som hockeyspelare?

– Jag tycker det är mitt offensiva spel. Jag är stark på puck, bra på att hålla i den och värdera situationer. Jag är bra på att skapa lägen både för mig själv och mina lagkamrater.

Främsta förbättringsområden?

– Det är dels att bli ännu bättre i det defensiva spelet och sedan att hitta en jämnare nivå i mitt spel sett över tid.

 

Förra säsongen var Emanuelsson också utlånad en kort period – två matcher – till HockeyAllsvenskan och Björklöven. Inte någonting konstigt i sig med det men det blev en märklig resa från Göteborg till Umeå.

– Jag tränade med A-laget och fick mitt under det ispasset veta att jag skulle till Umeå och spela match på kvällen med nedsläpp kl 19:00, säger Emanuelsson och fortsätter:

– Det var jag och Jacob Peterson och vi fick skynda oss till Landvetter flygplats. Allting såg bra ut men sedan blev det strul och förseningar och vi kom inte fram till ishallen förrän 18:45. När vi kom in i omklädningsrummet började laget applådera. Vi var lite halvstressade och kastade på oss utrustningen. Jag visste knappt vilka mina nya lagkamrater var och hade nu 30 sekunder på mig att surra med dem. Uppvärmningen hade ju redan varit, så jag försökte ta några snabba skär vid introt. Jag spelade forward i andrafemman och fick hoppa in efter en halv minut, säger Jesper Emanuelsson.

Matchen? Den slutade med uddamålsseger och Emanuelsson hade skaffat sig ytterligare en erfarenhet.

 

Artikeln publicerades i Tidningen Hockey (Svenska Ishockeyförbundets officiella tidning) 11-2018.

Share this
Relaterat: 

Boqvist har målbilden klar för sig

SHL, Oskarshamn

Tysk landslagsman till nykomlingen

IK Oskarshamn har drabbats av några skador under inledningen av säsongen. Därför väljer nu sportchefen Daniel Stolt att skriva ett korttidskontrakt med tyske landslagsmannen Felix Schütz.

Brynäs, Almtuna, SDHL

Brynäs och Almtuna inleder samarbete

Brynäs och Almtuna är överens om ett samarbete gällande flick- och damverksamheten.

SHL, Leksand

Samuelsson ansluter till Leksand

Leksands IF har idag stärkt upp backsidan, då man gjort klart med den NHL- och AHL-meriterade backen Philip Samuelsson. Kontraktet gäller säsongen ut.

SHL, HockeyAllsvenskan, Hockeyettan, NHL

SHL-klubbarna avstår 10% av NHL-avtalets ersättning till förmån för underliggande föreningar

NHL ersätter varje år svensk ishockey för de talanger som skriver ett NHL avtal. När säsongens ersättning betalas ut får underliggande föreningar en större ersättning då SHL-klubbarna skänker 10%...

Dagens matcher

Games By Date 2019-10-15
Group / Time Game Result Venue
HockeyAllsvenskan
19:00 IF Björklöven - Västerviks IK A3 Arena

Tidningen HOCKEY.SE är den förlängda armen till Tidningen HOCKEY.

Tidningen HOCKEY.SE produceras precis som Tidningen HOCKEY av Ågrenshuset. Kontakt pren@agrenshuset.se

Ågrenshuset är ett helserviceföretag inom kommunikation och marknadsföring av alla slag. Vi hjälper våra kunder att synas på ett sätt som göra att de når sina mål. Vi behovsanpassar och levererar just de produkter och tjänster som ger rätt stöd beroende på varje unikt behov.