Back to top

Efter genombrottet vill Marcus ta nästa kliv

Det började i skridskoskolan i Tyresö – och det började i brorsans fotspår. Sedan har resan gått via Huddinge och Nacka innan det blev Djurgården och där har han nu fått sitt definitiva genombrott – och självklart med brorsan vid sidan om sig.
– När man blickar tillbaka på säsongen 2017/18 så kan jag konstatera att den har varit lika händelserik som rolig. Det var en stor upplevelse att spela JVM och hemma i Djurgården har alla förväntningar överträffats, säger Marcus Davidsson, som tillsammans med storebror Jonathan vuxit ut till stora favoriter hos Djurgårdens supportrar.

8 mars 2016 debuterade Marcus Davidsson i SHL. Djurgården mötte Färjestad hemma i Hovet i grundseriens sista match och det blev en debut som Marcus aldrig kommer att glömma:

– Jag spelade i en kedja tillsammans med Mikael Ahlén och Henrik Eriksson och redan i mitt andra byte lyckades jag göra mål. Det är riktigt sjukt faktiskt när man tänker tillbaka på det, säger Marcus som säsongen därpå tog plats på riktigt i Djurgårdens SHL-trupp och den säsongen blev det 45 matcher och nio poäng, varav fem mål i grundserien. I slutspelet blev det ytterligare tre matcher.

 

Men backar vi tillbaka bandet så startade Marcus sin karriär hemma i Tyresö och Tyresö HK:s skridskoskola.

– Det var mer som en kul grej, det var inte riktigt hockey på det sättet utan det handlade om att lära sig åka skridskor. Att jag började där berodde mest på att Jonathan redan var där. Annars vet jag inte riktigt hur det hade blivit, för det var inte direkt så att jag hade fastnat för skridskoåkning och hockey då, säger Marcus som fortsatt följa i storebror (skiljer ett år på dem) Jonathans fotspår och via Huddinge och Nacka hamnade de i Djurgården. En liten rolig notering är att Marcus inledningsvis i Huddinge allt som oftast spelade back. När Marcus var tio-elva år så splittrades laget i Huddinge och då blev det Nacka istället under några år innan karriären fortsatte i Djurgården.

– Det kom naturligt. Vi ville till en större klubb samtidigt som vi ville bo kvar hemma. Då fanns det bara Djurgården och till en viss del även AIK. Men det fanns aldrig någon tanke på att spela i AIK utan det var Djurgården för hela slanten för oss, säger Marcus.

 

Säsongen 2017/18 blev en riktig genombrottssäsong för Marcus. I en kedja tillsammans med brorsan Jonathan och Axel Fjällby Jonsson så växte de ut till stora favoriter hos Djurgårdens supportrar.

– Det är otroligt kul att vi fått förtroende och jag tycker också att vi tagit tillvara på möjligheten. Visst har vi haft matcher där det gått lite tyngre men vi har hela tiden gjort vårt yttersta och försökt att ha fart i vårt spel, säger Marcus som kan blicka tillbaka på en händelserik säsong som förutom framfarten i Djurgården också innehållit spel med Juniorkronorna.

– Det var en stor upplevelse att spela JVM. Det är väl egentligen någonting som alla drömmer om och att jag fick göra det är häftigt, säger Marcus.

 

I SHL och Djurgården gjorde Marcus nio mål och totalt 21 poäng under grundserien. I slutspelet blev det ytterligare fem assists.

– Tycker att vi i Djurgården hade en bra säsong. I förhandstipsen var det inte många som trodde på oss men vi blev tvåa i grundserien och tog oss sedan till semifinalspelet. Visst var det surt när vi föll mot Skellefteå men med lite distans till det hela så kan vi ändå känna oss tillfreds med säsongen. Nu har vi lagt grunden för någonting ännu bättre kommande säsong, säger Marcus som förra sommaren draftades i den andra rundan av Buffalo Sabres.

– Jag har haft snack med dem under resans gång och vi får se vad som händer i framtiden. Gör jag en stark säsong den kommande så kanske det öppnar upp möjligheter, säger Marcus som i maj fick se sin storebror skriva kontrakt med Columbus Blue Jackets.

– Det är jätteroligt och han är väl värd det. Men jag tror nog det blir spel i Djurgården för honom kommande säsong.

 

Vad ser du som dina styrkor på isen?

– Jag tycker nog att jag är ganska allround och att det går att använda mig i många spelformer. Men ser man på give and go-spelet och min skridskoåkning så kanske just dessa saker är mina främsta områden. Tycker också att jag har ett hyfsat skott.

Främsta förbättringsområden?

– Det som är viktigast för mig just nu är puckkontrollen, att täcka puck. Sedan kan jag också utveckla allt annat. Tar man exempelvis skottet så kan man hela tiden förbättra det ytterligare snäpp.

Hur vill du beskriva dig själv som person?

– Jag hoppas att jag av mina kompisar uppfattas som omtänksam. Det försöker jag i alla fall vara. Sedan är jag målmedveten och tävlingsinriktad.

 

Att Marcus är en spännande forwardstalang råder det inte något tvivel om. Nu handlar det om att följa upp genombrottssäsongen och Marcus har sina ambitioner klara:

– Jag vill ta en ännu större roll i Djurgården. Vara en ännu mer drivande spelare i gruppen. Nu gäller det att träna hårt under försäsongen och se till att man är redo att ta nästa kliv, avslutar Marcus.

 

Artikeln publicerades i Tidningen Hockey (Svenska Ishockeyförbundets officiella tidning) 5-2018.

 

Share this
SHL, Brynäs

Boqvist har målbilden klar för sig

Han gör sin första säsong som seniorspelare – och han hoppas också att det ska bli hans främsta säsong någonsin. Efter ett tufft fjolår där en skada ställde till det så är Jesper Boqvist nu sugen...

SHL, Färjestad

Lindqvist tillbaka i Färjestad

Michael Lindqvist återvänder till Karlstad och Färjestad BK.

Övrigt nationellt

Först fotboll och bandy innan man hamnade på hockey

Det började med fotboll fortsatte med bandy för att sedan övergå till hockey.
27 december 1945 spelade Hedemora SK sin första match och man startade som en vinnande klubb genom att besegra...

SHL, Djurgården

Jonsson Fjällby åter i Djurgården

Axel Jonsson Fjällby kommer ansluta till Djurgården för resten av säsongen.
– Spela på Hovet är det roligaste som finns. Nu ska jag göra allt för att vinna SM-guld, säger Fjällby till...

Dagens matcher

Games By Date 2018-11-15
Group / Time Game Result Venue
SHL
19:00 Skellefteå AIK - IF Malmö Redhawks Skellefteå Kraft Arena
19:00 HV 71 - Linköping HC Kinnarps Arena
19:00 Djurgårdens IF - Frölunda HC Hovet, Johanneshov
19:00 Örebro HK - Rögle BK Behrn Arena
19:00 Växjö Lakers HC - Luleå HF Vida Arena
19:00 Brynäs IF - Färjestad BK Gavlerinken Arena
19:00 Timrå IK - Mora IK NHK Arena
J20 SuperElit Södra
19:00 Södertälje SK - HV 71 Scaniarinken

Tidningen HOCKEY.SE är den förlängda armen till Tidningen HOCKEY.

Tidningen HOCKEY.SE produceras precis som Tidningen HOCKEY av Ågrenshuset. Kontakt hockey@agrenshuset.se

Ågrenshuset är ett helserviceföretag inom kommunikation och marknadsföring av alla slag. Vi hjälper våra kunder att synas på ett sätt som göra att de når sina mål. Vi behovsanpassar och levererar just de produkter och tjänster som ger rätt stöd beroende på varje unikt behov.