Back to top

Det andas optimism i Skövde Ishockeyklubb

”Slaget om Skaraborg” har säkert många hört talas om.
I den ena ringhörnan Mariestad BoIS och i den andra Skövde Ishockeyklubb.
Åtskilliga gånger – spelar i samma serie – har de här klubbarna drabbats samman i heta fighter och så sent som i våras möttes klubbarna i Play Off till Kvalserien till HockeyAllsvenskan.
– Matcherna mellan oss betyder mycket och är jätteviktigt för båda klubbarna. Det blir en medial uppmärksamhet som är värdefull. Samtidigt hoppas jag att vi en dag inte ska ha dessa möten utan att vi då är på en högre serienivå än Mariestad, säger Alexander Fornsjö, ordförande i Skövde IK sedan 2015.

Ett av ungdomslagen i Skövde IK firar ett mål. Foto: Bildbyrån.
Ett av ungdomslagen i Skövde IK firar ett mål. Foto: Bildbyrån.

Det började 1957 och klubben har upplevt både med- och motgångar. Rent sportsligt är Play Off mot Elitserien våren 1983 den största framgången och när det gäller motgångar så har man haft en ekonomisk situation som var på väg att ta klubben till konkurs, framför allt var man riktigt illa ute 2012.

– Historiskt sett så har vi kämpat med vår ekonomi. Det gör i stort sett alla klubbar. Vi har jobbat mycket med våra utgifter men när det kommer till dem är det också så att vissa kan man påverka men det finns även utgifter man inte kan göra någonting åt, säger Alexander Forsnjö som haft hand om ordförandeklubban i Skövde Ishockeyklubb i tre år nu och innan dess har åtskilliga år som supporter till klubben.

 

Upp emot 300 aktiva spelare finns det i Skövde IK innevarande säsong och så här beskriver Fornsjö nulägesstatusen i klubben:

– Vi genomförde i somras en stor omorganisation som bland annat innebar att vi nyanställde tre personer. Jag skulle vilja säga att nuläget är i sin linda av den tre- och femårsplan som vi jobbar efter. Vi har myntat uttrycket ”lokal världsklass” och det är vad vi vill vara. ”Lokal världsklass” inbegriper flera olika saker. Det kan exempelvis vara spelare som Max Friberg, Jesper Emanuelsson som tar kliv till större scener och högre nivåer. Men det kan också vara spelare som blir kvar och representerar klubbens representationslag.

Det låter som att det andas optimism?

– Vi känner att vi har någonting bra på gång och nu ska vi jobba efter den plan vi lagt. Ser man till vår juniororganisation så har vi där fått in en spännande tränare i Viktor von Haugwitz som varit och förkovrat sig i både USA och Österrike. Vi har också anställt Johan Hellström som huvudtränare för representationslaget, samt som ansvarig för vårt hockeygymnasium. Vi har skrivit treårsavtal med Hellström och med det får vi kontinuitet och att vi gemensamt också visar att vi tror på det vi gör. Det ger även en tydlighet från Junior till representationslag. Det vi vill i vår klubb nu är att utbilda och utveckla våra spelare i bra daglig verksamhet. Resultatet av det ska sedan bli att vi tar nya steg med vårt representationslag. En vision vi också har är att vårt representationslag ska vara det självklara valet i vår region.

 

Under 2000-talet har Skövde IK gjort en säsong i Allsvenskan. Det var säsongen 2004/05 men det blev bara en säsong. Skövde IK spelade i Allsvenskan Södra men i och med att det var ett serieomläggningsår, och att det kommande säsong skulle vara en HockeyAllsvenska så blev Skövde IK degraderade.

– Som serieupplägget ser ut här och nu så vill vi utifrån ett rent sportsligt perspektiv vara en klubb som spelar i HockeyAllsvenskan. Ser man till staden Skövdes storlek så finns förutsättningarna för det, och förutsättningarna finns också om man ser till vårt publikunderlag, säger Fornsjö och fortsätter sedan:

– Nu bygger vi långsiktigt, då pratar jag organisatoriskt och förutsättningar för utveckling, för att en dag vara redo att spela på en högre nivå. Det är den vägen man måste gå. Det håller inte på sikt att ”köpa” sig till framgång. Det har den här klubben redan fått erfara.

 

Skövde IK har under hösten också startat upp verksamhet för tjejer. I november höll man en hockeyskola för tjejer och förhoppningen är att man inom ett inte alltför långt tidsperspektiv ska ha lagverksamhet.

– Vi ser att det finns behov för det och någonting viktigt för oss är att hockey ska vara en sport för väldigt många. Visst är det så att A-lag eller representationslag är loket i en klubb men det är mycket som ska hänga på loket också, säger Fornsjö och när det gäller tjej- och damverksamhet så har Skövde IK en riktigt spännande spelare. Lina Ljungblom spelar i Skövde IK J18 men hon har också den här säsongen hunnit debutera i SDHL med HV71 och dessutom blivit landslagsuttagen.

– Hon är en stor förebild för många tjejer i den här staden, konstaterar Fornsjö.

 

Pratar man Skövde IK så kommer man snabbt också in på ”Slaget om Skaraborg”. Det har de allra flesta hockeyintresserade hört talas om. Skövde IK mot Mariestad BoIS.

– ”Slaget om Skaraborg” är någonting som vi båda behöver. Det skapar intresse, både medialt men också hos gemene man och kvinna. Det är drag när vi möts och allt som oftast bjuds det också på underhållande och bra matcher. Nu har Mariestad varit bättre än oss de senaste åren men jag både tror och hoppas att det snart ska bli annorlunda. Jag hoppas att vi en dag inte kommer att spela ”Slaget om Skaraborg” utan att vi med vår långsiktiga plan och vision tar oss till en högre serienivå än Mariestad och att Skövde IK är det självklara valet – och laget – i regionen, avslutar Fornsjö.

 

Artikeln publicerades i Tidningen Hockey (Svenska Ishockeyförbundets officiella tidning) 11-2018.

 

 

 

 

Share this
Övrigt nationellt

Rörelsekurvan.se – ny sajt ska få barn att röra på sig

Majoriteten av barn och unga rör på sig för lite och stillasittandet kryper längre ner i åldrarna. Med satsningen Rörelsekurvan.se vill Svenska Ishockeyförbundet vända trenden och ge barn chansen...

HockeyAllsvenskan, Oskarshamn

Levin belönas med A-lagskontrakt

Eddie Levin har spelat en hel del med Oskarshamn i höst. Nu står det klart att talangen får ett A-lagskontrakt.

HockeyAllsvenskan, Västerås

Västerås förlänger med Lindberg

Västerås och Gustav Lindberg har kommit överens om en kontraktsförlängning över nästkommande säsong.

HockeyAllsvenskan, Södertälje, Internationellt, Övriga ligor

Södertälje lånar ut Flodqvist

Södertälje lånar ut forwarden Thom Flodqvist till brittiska Coventry Blaze under resterande del av säsongen.

Dagens matcher

Games By Date 2018-12-13
Group / Time Game Result Venue
Channel One Cup
18:30 Finland - Czech Republic Hakametsä
18:45 Sweden - Russia VTB Ice Palace Arena

Tidningen HOCKEY.SE är den förlängda armen till Tidningen HOCKEY.

Tidningen HOCKEY.SE produceras precis som Tidningen HOCKEY av Ågrenshuset. Kontakt hockey@agrenshuset.se

Ågrenshuset är ett helserviceföretag inom kommunikation och marknadsföring av alla slag. Vi hjälper våra kunder att synas på ett sätt som göra att de når sina mål. Vi behovsanpassar och levererar just de produkter och tjänster som ger rätt stöd beroende på varje unikt behov.