Back to top

Boqvist har målbilden klar för sig

Han gör sin första säsong som seniorspelare – och han hoppas också att det ska bli hans främsta säsong någonsin. Efter ett tufft fjolår där en skada ställde till det så är Jesper Boqvist nu sugen på att göra någonting bra.
– Mitt personliga mål är att ta en så stor plats som möjligt i laget och att utveckla mitt spel ytterligare. Sedan hoppas jag att vi ska vinna många matcher, gå till slutspel och vara med där så långt som möjligt, säger Boqvist.

Foto: Bildbyrån.
Foto: Bildbyrån.

Det var i Hedemora SK som hockeykarriären startade för Jesper Boqvist – och den är en tid han med välbehag tänker tillbaka på.

– Låter kanske lite klyschigt men det var verkligen som så att jag hade tillgång till nyckeln till hallen och kunde vara där mer eller mindre när jag ville. Så helt klart blev det många sena kvällar i hallen, säger Boqvist som lämnade moderklubben när han hade fyllt 15 år.

– Men jag har fortfarande bra koll på vad som händer i klubben. Mamma och pappa bor kvar i Hedemora och pappa har varit tränare där i massor av år. Många av mina kompisar är också kvar på orten så visst håller jag mig uppdaterad. Sedan brukar jag följa matcher online också.

 

Under ungdomsåren var det inte bara hockey på menyn för Boqvist – även om hockeyn var nummer ett.

– Det kände jag ganska tidigt att hockeyn var roligast. Men jag spelade också fotboll och innebandy, samt att jag under en kortare period även höll på med cykel. Av dessa andra idrotter så var det fotboll som jag höll på med längst. Tror jag gjorde mitt sista fotbollsår som 13-åring, när det var dags för uttagningar till TV-pucken.

Vilken position hade du på fotbollsplanen?

– Jag var offensiv mittfältare, spelade i rollen som ”10:a”.

Offensiv är han också inom hockeyn. Under åren som ungdoms- och juniorspelare var han flitigt förekommande i mål- och poängprotokollet. Boqvist har också spelat i alla ungdoms- och juniorlandslag.

– Att fått chansen att dra på sig landslagsdressen är någonting roligt och häftigt.

 

Förra sommaren – 2017 – så draftades Boqvist i den andra rundan av New Jersey Devils. Han har också regelbunden kontakt med NHL-klubben men valde det här året att inte åka över på deras rookieturnering.

– Jag valde att tacka nej och den stora anledningen till det var att jag i vilket fall som helst skulle representera Brynäs den här säsongen. Jag vill göra minst ett riktigt bra år här hemma innan det är aktuellt för att åka iväg, i alla fall känns det så för mig. Sedan får man väl se hur New Jersey tycker och tänker, säger Boqvist som fick stora delar av fjolårssäsongen förstörd på grund av en skada. Det var på försäsongen som Boqvist skadade handleden och därmed missade han de första månaderna av tävlingssäsongen.

– Det var ruggigt surt – och jobbigt. Mentalt jobbigt. Men man får vända på det, ta lärdom, och när man tagit sig igenom en skadeperiod så går man stärkt ur det.

 

Boqvist stora förebild är Nicklas Bäckström – och när Boqvist drömmer om framtiden så hoppas han få uppleva det som Bäckström upplevde förra säsongen.

– En stor dröm är att vara med och vinna Stanley Cup. Jag kan bara tänka mig hur otroligt häftigt det måste vara, säger Boqvist.

Om du med egna ord – vi säger fem stycken – beskriver dina främsta egenskaper. Hur låter det?

– Spelsinnet, skridskoåkningen, skottet, händerna och viljan.

Främsta förbättringsområden?

– Allt spel utan puck.

 

Boqvist är nu redo för att göra sin första hela SHL-säsong – och han vill göra det med besked.

– För två år sedan var jag under en period utlånad till Timrå och det var bra för min utveckling. Förra året kom skadan i vägen så det känns som att det är dags nu, säger Boqvist och fortsätter:

– Jag vill ta en så stor plats som möjligt i laget. Jag vill vara en spelare som alla kan lita på. Jag vill utveckla alla delar i mitt spel. Sedan hoppas jag att vi ska vinna många matcher, gå till slutspel och vara med där så långt som möjligt. Det är mina förväntningar och förhoppningar på säsongen 2018/19.

 

En sak som är lite annorlunda för Jesper den här säsongen är att han inte har lillebror Adam i sin närhet. Adam som draftades i somras av Chicago Blackhawks har valt spel i Nordamerika.

– Visst är det lite konstigt. Vi har i stort sett alltid varit på samma ställe, haft koll på varandra. Men nu får vi snacka genom videosamtal, hålla koll på det sättet.

Snart kanske ni båda har en karriär på andra sidan Atlanten?

– Vi får se vad som händer i framtiden. Nu har jag allt fokus på att göra en riktigt bra säsong i Brynäs och SHL, avslutar Jesper Boqvist.

 

Artikeln publicerades i Tidningen Hockey (Svenska Ishockeyförbundets officiella tidning) 10-2018.

Share this
SHL, HockeyAllsvenskan, Hockeyettan

Så spelar lagen på försäsongen

Lagen i SHL, HockeyAllsvenskan och Hockeyettan har börjat redovisa sina försäsongsmatcher. Vi listar dem och fyller på med fler matcher allt eftersom.

SHL, Örebro, HockeyAllsvenskan, Timrå

Centern lämnar Timrå – klar för Örebro

Örebro har gjort klart med Ludvig Rensfeldt från Timrå.
– Ludvig har en bra storlek och är en stabil center som varit i SHL under många år nu, säger Örebros sportchef Niklas Johansson till...

Landslag

Ishockey-VM 2025 spelas i Sverige

Sedan två veckor har det pågått en riktig ishockeyfest i Bratislava, Slovakien. En hockeyfest som kommer tillbaka till Sverige år 2025 efter att Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) idag...

SHL, Djurgården

Djurgården förlänger med duo

Ett artistkontrakt över kommande säsong – samt en kontraktsförlängning över säsongen 2020/21. Det är senaste nytt i Djurgården.

Dagens matcher

Games By Date 2019-05-27
Group / Time Game Result Venue

Tidningen HOCKEY.SE är den förlängda armen till Tidningen HOCKEY.

Tidningen HOCKEY.SE produceras precis som Tidningen HOCKEY av Ågrenshuset. Kontakt pren@agrenshuset.se

Ågrenshuset är ett helserviceföretag inom kommunikation och marknadsföring av alla slag. Vi hjälper våra kunder att synas på ett sätt som göra att de når sina mål. Vi behovsanpassar och levererar just de produkter och tjänster som ger rätt stöd beroende på varje unikt behov.