Back to top

Bollnäsexport nummer två till NHL?

I mitten av november förra året debuterade då 17-årige Albin Eriksson i SHL. Totalt bokfördes han för 19 matcher (två i SM-slutspelet) med Skellefteå.
När vi nu skriver hösten 2018 så har Eriksson hunnit bli draftad av Dallas Stars och en ny SHL-säsong är igång.
– Jag har som målsättning att försöka konkurrera om så mycket speltid som möjligt i SHL. Jag kommer att ta dag för dag och hela tiden se till att göra mitt bästa i alla lägen, säger Eriksson.

Relaterat: 

Talangen Lindström tar en dag i taget

Albin Eriksson. Foto: Bildbyrån.
Albin Eriksson. Foto: Bildbyrån.

Kommer man från Bollnäs så ska man spela bandy – eller? Bollnäs är ett riktigt bandynäste men för forwardstalangen Albin Eriksson var det inte orange boll som gällde utan svart puck.

– Jag har faktiskt inte ens testat på att spela bandy. Pappa ville att jag skulle börja spela hockey och då blev det så, säger Eriksson som i somras gick i den andra rundan av NHL-draften när Dallas Stars la beslag på rättigheterna till honom.

– Det var någonting alldeles speciellt. Det största jag varit med om så här långt. Det var häftigt och en riktig upplevelse att vara på plats där med familj och agent, säger Eriksson som valdes som totalt spelare nummer 44.

 

Men det var alltså i Bollnäs Ishockeysällskap som karriären startade för Eriksson och när han tänker tillbaka på ungdomsåren så gör han det med välbehag:

– Det var en riktigt kul tid. Jag spelade med flera olika årskullar så jag fick verkligen många timmar på is.

Eriksson hann också med att debutera i moderklubbens A-lag och han gjorde det som 14-åring.

– Det var spel i Hockeytrean och det hade alltid varit en dröm att få spela där, säger Eriksson som gjorde 20 matcher i A-laget och under dessa producerade 18 poäng, varav tolv mål. Det var säsongen 2014/15 och det blev hans sista i moderklubben innan han flyttade norrut i landet, till Västerbotten och Skellefteå.

 

Eriksson är en stadig bit. Han har en matchvikt på 94 kg som är fördelat på 193 cm – och det är också någonting han försöker dra fördel av.

– Jag har jobbat mycket på att använda kroppen till min fördel men jag kan nog bli ännu bättre på det. Jag skulle kunna vara ännu ett snäpp mer fysisk i min spelstil.

Vad tycker du själv är dina främsta egenskaper?

– Tekniken och skottet.

Främsta förbättringsområden?

– Defensiven, helt klart. Den måste bli bättre.

2018/19 blir Erikssons fjärde i ordningen i Skellefteå. De två första säsongerna spelade han i U16, J18 och J20. Förra säsongen var han mestadels i J20 men det blev också SHL-matcher. 14 november när Skellefteå mötte Örebro borta skedde debuten.

– Självklart någonting man aldrig glömmer. Det var häftigt. Det var bra tryck i arenan och en riktig upplevelse, säger Eriksson som bokfördes för totalt 17 SHL-matcher och noterades för en assist. Sedan blev det ytterligare två matcher i SM-slutspelet.

 

Vilka förebilder har du haft?

– Jag har tittat på många. På senare år så är det främst Patrik Laine. När jag var yngre så gillade jag skarpt både Tomi Kallio och Loui Eriksson.

De två senaste säsongerna har Eriksson representerat landslaget – både U17 och U18. Men något spel i U18 VM blev det inte i våras. Den här säsongen har han också hunnit med spel i U20 i fyrnationsturneringen i Örnsköldsvik i slutet av augusti.

– Det är kul att få chansen att bära landslagsdressen. Jag njuter varje gång. Det är få förunnat att få möjligheten och jag försöker ta chansen när den dyker upp, säger Eriksson och fortsätter så här om säsongen 2018/19:

– Det ska bli en spännande säsong. Jag har som målsättning att försöka konkurrera om så mycket speltid som möjligt i SHL. Samtidigt är jag väl medveten om att konkurrensen om istid i Skellefteå är tuff. Men jag ska göra mitt yttersta varje dag och sedan får vi.

 

Eriksson är nu den andre spelaren genom tiderna från Bollnäs Ishockeysällskap som NHL-draftats. Den förste var backen Anders Eriksson som sedan också kom att ha en lång och framgångsrik karriär i NHL med segern i Stanley Cup med Detroit Red Wings som höjdpunkten.

– Anders är en legend i hockeykretsarna hemma i Bollnäs.

När blir det NHL-spel för dig?

– Det får framtiden utvisa. Jag har inte bråttom. Jag ska se till att förbereda mig och vara redo när chansen kommer. Det handlar om att göra jobbet varje dag. Bli bättre och utveckla allting.

 

Artikeln publicerades i Tidningen Hockey (Svenska Ishockeyförbundets officiella tidning) 8-2018.

Share this
Relaterat: 

Talangen Lindström tar en dag i taget

SHL, HockeyAllsvenskan, Hockeyettan

Så spelar lagen på försäsongen

Lagen i SHL, HockeyAllsvenskan och Hockeyettan har börjat redovisa sina försäsongsmatcher. Vi listar dem och fyller på med fler matcher allt eftersom.

SHL, Örebro, HockeyAllsvenskan, Timrå

Centern lämnar Timrå – klar för Örebro

Örebro har gjort klart med Ludvig Rensfeldt från Timrå.
– Ludvig har en bra storlek och är en stabil center som varit i SHL under många år nu, säger Örebros sportchef Niklas Johansson till...

Landslag

Ishockey-VM 2025 spelas i Sverige

Sedan två veckor har det pågått en riktig ishockeyfest i Bratislava, Slovakien. En hockeyfest som kommer tillbaka till Sverige år 2025 efter att Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) idag...

SHL, Djurgården

Djurgården förlänger med duo

Ett artistkontrakt över kommande säsong – samt en kontraktsförlängning över säsongen 2020/21. Det är senaste nytt i Djurgården.

Dagens matcher

Games By Date 2019-05-27
Group / Time Game Result Venue

Tidningen HOCKEY.SE är den förlängda armen till Tidningen HOCKEY.

Tidningen HOCKEY.SE produceras precis som Tidningen HOCKEY av Ågrenshuset. Kontakt pren@agrenshuset.se

Ågrenshuset är ett helserviceföretag inom kommunikation och marknadsföring av alla slag. Vi hjälper våra kunder att synas på ett sätt som göra att de når sina mål. Vi behovsanpassar och levererar just de produkter och tjänster som ger rätt stöd beroende på varje unikt behov.