Back to top

Backtalangen på väg mot sin SHL-debut

Filip Johansson förbereder sig nu inför en ny säsong.
En säsong som kommer att innebära debut i SHL sedan han och Leksand i april vunnit ”Slaget om Siljan”.
– Det är egentligen obeskrivligt när man tänker tillbaka på den resa vi gjorde. I höstas var det nog inte många som trodde att vi skulle ta oss till SHL. Men vi fick det att stämma och det är sjukt häftigt, säger Filip Johansson som i draften för snart ett år sedan gick i första rundan sedan Minnesota Wild valt honom som spelare nummer 24 totalt.

Det startade i Fagersta AIK och sedan via Avesta BK hamnade Filip Johansson hösten 2015 i Leksand. Där har han under juniortiden varit en spelare som dominerat på sin backposition och säsongen 2017/18 fick han också debutera i HockeyAllsvenskan och 2019 är det tänkt att det ska bli SHL-debut för 19-åringen.

– Mitt första mål är att ta en plats i laget. Det är hård konkurrens men jag ska göra mitt bästa och så får vi se hur långt det räcker, säger Johansson som de fyra senaste säsongerna också spelat i Sveriges alla juniorlandslag – från Team 16 upp till Juniorkronorna.

 

Men det var alltså i Fagersta AIK som allting en gång startade och när man frågar Filip vad han minns från den allra första tiden så kommer svaret blixtsnabbt:

– Alla tidiga lördagsmorgnar, pappa var en av tränarna och jag minns att jag tidigt satt hemma i hallen fullt påklädd och bara väntade på att vi skulle åka till hallen.

– Jag hade en bra tid i Fagersta AIK. Jag har alltid brunnit för hockeyn, och det har alltid varit roligt. Vi hade ett kul gäng med bra sammanhållning, precis som det ska vara i unga år.

Höll du på med någon annan idrott?

– Jag spelade både golf och fotboll. Att jag spelade fotboll berodde mest på att alla kompisar också gjorde det. Jag testade också några ytterligare idrotter men det var hela tiden hockey jag ville spela.

 

Om man blickar tillbaka på säsongen 2018/19 så var det en minst sagt speciell resa som Leksands IF gjorde. Under höstsäsongen ville det sig inte alls och till slut så kom också beskedet att Leif Carlsson fick lämna som huvudtränare och in i stället kom Roger Melin.

– Ibland behöver det hända någonting. Det var ingenting fel med Leif Carlsson men ibland behövs det någonting nytt. Roger Melin kom in, det blev ett lugn i gruppen, en nystart. Vi fick allting att stämma och att det sedan gick hela vägen till SHL är obeskrivligt, säger Johansson och fortsätter så här om tillvaron just nu:

– Det är hektiskt värre. Vi har startat upp försäsongen, sedan så har jag sista året, slutspurten, på skolan. Jag försöker också ta körkort så visst händer det en hel del.

Hur vill du beskriva personen Filip Johansson?

– Väldigt social, oftast glad men jag har humör som kan titta fram också.

Vad gör du när det inte är hockey på menyn?

– Hänger mycket med kompisar, det blir tv-spel och så kikar man på serier också.

 

Att Filip Johansson är en framtidsman av stora mått råder det inte något tvivel om. Minnesota Wild valde honom i första rundan av draften 2018 och när han sedan var med på utvecklingscampen imponerade han stort.

– Filip är väldigt talangfull. Man ser det på hans blick för spelet och hur han får allt att se så lätt ut, var ett av omdömena som kom.

– Smartheten på isen är väl kanske min främsta egenskap, säger huvudpersonen själv och fortsätter:

– Egentligen kanske jag inte har någonting speciellt som sticker ut, mer att jag är jämn.

Vad vill du främst utveckla?

– Tittar man på den senaste säsongen så är ett av de stora målen kommande säsong att bli jämnare i min prestation, tycker jag var för mycket upp och ned i vintras. Jag vill ge ett intryck av att vara en spelare som ledare och lagkamrater kan lita på i alla lägen, riktigt så var det inte senast.

 

Vilka förebilder har du haft?

– Nicklas Lidström var en förebild. Sedan när Erik Karlsson kom fram så hade jag som alla andra backar också honom som en förebild. Men jag har egentligen haft många förebilder genom åren. Man såg också upp till A-lagsspelare i Fagersta AIK när man själv var en liten knatte.

På tal om moderklubben – hur följer du den nuförtiden?

– Tyvärr såg jag dem inte live i vintras. Men jag såg matcher på nätet som de sände, samt att man följde resultaten, så visst hade jag koll.

Koll har många också på Filip Johansson och det är många som nu väntar på hans debut i SHL och sedan får man se vart allting kommer att ta vägen.

– Drömmen är att en dag spela i NHL. Det har jag sagt sedan jag var liten. Men jag är väl medveten vilken lång väg det är dit, samt vad som kommer att krävas, det är mycket som ska stämma för att drömmen ska bli sann. Men jag ska göra allt för att ge mig själv möjligheten, avslutar Johansson.

 

Artikeln publicerades i Tidningen Hockey (Svenska Ishockeyförbundets officiella tidning) 4-2019.

Share this
SHL, HockeyAllsvenskan, Hockeyettan, NHL

SHL-klubbarna avstår 10% av NHL-avtalets ersättning till förmån för underliggande föreningar

NHL ersätter varje år svensk ishockey för de talanger som skriver ett NHL avtal. När säsongens ersättning betalas ut får underliggande föreningar en större ersättning då SHL-klubbarna skänker 10%...

HockeyAllsvenskan, Björklöven, MODO

Transatlanter till HockeyAllsvenskan

Björklöven och MODO förstärker sina trupper.

SHL, HV71

Bergström klar för HV71

HV71 har gjort klart med ett nyförvärv. Det är den landslagsmeriterade forwarden Alexander Bergström som ansluter till laget.
- En skicklig spelare som alltid gör mycket poäng, säger Johan...

SHL, Linköping

Kanadensisk forward till LHC

Linköping Hockey Club meddelar att forwarden Adam Helweka ansluter till SHL-laget. Adam kommer närmast från spel i KHL-laget Barys Nur-Sultan och har skrivit på ett kontrakt för återstoden av...

Dagens matcher

Games By Date 2019-10-14
Group / Time Game Result Venue
HockeyEttan Västra
19:00 Skövde IK - Mariestad BoIS HC Billingehov

Tidningen HOCKEY.SE är den förlängda armen till Tidningen HOCKEY.

Tidningen HOCKEY.SE produceras precis som Tidningen HOCKEY av Ågrenshuset. Kontakt pren@agrenshuset.se

Ågrenshuset är ett helserviceföretag inom kommunikation och marknadsföring av alla slag. Vi hjälper våra kunder att synas på ett sätt som göra att de når sina mål. Vi behovsanpassar och levererar just de produkter och tjänster som ger rätt stöd beroende på varje unikt behov.